Ingezonden persbericht


Standaarden OWMS, IFC en STOSAG op 'pas toe of leg uit'-lijst

Gisteren, 15 november 2011, heeft het College Standaardisatie drie nieuwe open standaarden op de 'pas toe of leg uit'-lijst geplaatst. Het gaat om standaarden voor vindbaarheid van overheidsinformatie (OWMS), voor bouwwerk-informatiemodellen (IFC) en voor informatie-uitwisseling bij afvalinzameling (STOSAG). De opname van de drie standaarden biedt behalve aan overheden ook duidelijkheid aan website-bouwers, aan bouwbedrijven en architecten, en aan leveranciers van afval-inzamelingsapparatuur. "Het zijn alle drie standaarden die de overheid efficiënter en slagvaardiger maken en ook grote voordelen kunnen bieden voor het bedrijfsleven en de burger. Dat is in onze uitgebreide toetsing, met experts en publieke consultatie, naar voren gekomen. De opname op de lijst zorgt voor duidelijkheid richting de overheid en het bedrijfsleven." aldus Nico Westpalm van Hoorn, voorzitter van het Forum Standaardisatie.

OWMS voor vindbare overheidsinformatie
Overheid.nl Web Metadata Standaard (OWMS) biedt een standaard voor beschrijvende gegevens ('metadata') van overheidsinformatie. Als de gehele overheid deze standaard hanteert dan wordt metadata meer uniform en beter uitwisselbaar. Daardoor wordt de enorme collectie overheidsinformatie beter doorzoekbaar. Wetteksten, vergunningen en andere publicaties kunnen dan eenvoudiger in samenhang worden gevonden. Dit leidt tot meer transparantie en kostenbesparingen. In aanvulling op de opname roept het College Standaardisatie de beheerder van OWMS op om binnen een jaar ook de waardelijsten te standaardiseren. Het gaat er bijvoorbeeld om dat één spellingswijze voor overheidsorganisaties wordt gehanteerd (bijv. "Den Bosch" versus "'s-Hertogenbosch").

IFC voor bouwwerk-informatiemodellen
Industry Foundation Classes (IFC) is een standaard voor bouwwerk-informatiemodellen. Een bouwwerk-informatiemodel bevat informatie over een gebouw of constructie. Voor de overheid zijn bouwwerk-informatiemodellen nuttig bij het verlenen van (bouw)vergunningen en bij het aanbesteden van de ontwikkeling van eigen gebouwen. Opname van IFC zorgt ervoor dat informatie-uitwisseling tussen overheden onderling en tussen overheden en vergunningaanvragers of bouwondernemers efficiënter kan verlopen. In aanvulling op de opname roept het College Standaardisatie op om binnen een jaar een verbeterende 'conformance test' voor software pakketten te realiseren. Het Benelux chapter van de vereniging Building SMART heeft reeds toegezegd dit op te pakken.

STOSAG voor efficiënte informatie-uitwisseling bij afvalinzameling Bij afvalregistratie wordt vastgelegd welk soort afval, in welke hoeveelheden door een persoon of partij wordt aangeboden. Voor deze registratie worden verschillende digitale middelen gebruikt zoals passen om containers te openen en chips op containers en afvalwagens om onderling te communiceren. Deze digitale middelen zijn momenteel veelal zodanig op elkaar afgestemd dat ze moeten worden afgenomen bij dezelfde leverancier. Gemeentelijke afvalinzamelaars zijn echter gebaat bij een leveranciersonafhankelijke uitvoering waarmee een 'vendor lock-in' wordt voorkomen, innovatie wordt bevorderd en (gemeentelijke) samenwerking makkelijker en goedkoper wordt gemaakt. De STOSAG-standaard voorziet hierin. STOSAG staat voor Stuurgroep Open Standaarden Afval en Grondstoffen.

Over Forum en College Standaardisatie
Het doel van Forum en College Standaardisatie is om de uitwisseling van gegevens (interoperabiliteit) tussen overheden onderling én tussen overheden, bedrijven en burgers te vergroten. Interoperabiliteit is een belangrijk speerpunt in de Digitale Agenda van het kabinet. Het maakt dat verschillende digitale systemen beter op elkaar aansluiten en dat gegevens makkelijker te delen zijn. Het gebruik van open standaarden speelt hierbij een cruciale rol. College Standaardisatie beheert de lijst met open standaarden die geldt voor de gehele (semi-) publieke sector. Forum en College Standaardisatie houden zich daarnaast ook bezig met de thema's authenticatie & autorisatie, semantiek en internationale trends rondom interoperabiliteit.

'Pas toe of leg uit'-regime
Zodra een open standaard wordt opgenomen op de 'pas toe of leg uit'-lijst met open standaarden van het College Standaardisatie, geldt dat (semi-)overheidsorganisaties verplicht zijn om deze standaard toe te passen bij de aanschaf van digitale systemen. Organisaties die afwijken van deze afspraak moeten daarover via hun jaarverslag gemotiveerd verantwoording afleggen. De verplichting zorgt voor duidelijkheid, voor de overheid maar ook voor marktpartijen.


---



Ingezonden persbericht