Provincie Overijssel

Besluitenlijst Van 15 november 2011

Vergadering Gedeputeerde Staten van Overijssel

Onderwerp: IMG project gemeente Olst-Wijhe, IMG 105 Lokaal klimaatbeleid (GM-beslissing d.d. 08-11-2011) Kenmerk: 2011/0189787

Aan de gemeente Olst-Wijhe wordt subsidie verleend van ¤ 120.830,-- voor het project "Lokaal Klimaatbeleid", onderdeel van het gemeentelijk programma Duurzaamheid Olst-Wijhe 2011-2015.

Onderwerp: Beantwoording Statenvragen n.a.v. de Begroting 2012 (GM-beslissing d.d. 15-11-2011) Kenmerk: 2011/0194471

GS hebben de antwoorden op Statenvragen naar aanleiding van de Begroting 2012 vastgesteld. De antwoorden worden voorafgaand aan de vergadering van Provinciale Staten op 26 oktober 2011 aan Provinciale Staten toegestuurd.

Onderwerp: Evaluatie Programma ICT Diensteninnovatie Overijssel Kenmerk: 2011/0155593

De provincie Overijssel en haar partners stimuleren in het samenwerkingsverband/programmateam Diensteninnovatie Oost Nederland ('DI-Oost') economische innovatie van de non-profit en zakelijke dienstverlening. De focus ligt op dienstenontwikkeling door verandering en vernieuwing in de maatschappelijke sectoren onderwijs, wonen/zorg, creatieve industrie, overheidsdienstverlening en kennistransfer. In het Actieprogramma Breedband 2005-2007 en het ICT Dienstenprogramma 2008-2012 is in de periode 2005 tot en met 2011 meer dan 10,4 miljoen euro geïnvesteerd in breedbandinfrastructuur en de ontwikkeling van maatschappelijke ict-diensten.

Het onlangs uitgevoerde evaluatieonderzoek en recent verschenen rapporten van TaskForce Next Generation Networks (NGN) laten zien dat het investeren in de kwaliteit van maatschappelijke dienstverlening en de economische infrastructuur loont. De provincie Overijssel is samen met haar partners succesvol geweest in het geven van gerichte impulsen aan verandering en vernieuwing, waarmee een marktvraag en innovatie-impuls is gerealiseerd. De provincie Overijssel is hiermee voorloper op het gebied van breedbandige dienstverlening.

Onderwerp: Instemming vastgestelde bedrijventerreinenvisie gemeente Wierden. Kenmerk: 2011/0193068

Gedeputeerde Staten (GS) stemmen in met de door de gemeenteraad van Wierden vastgestelde bedrijventerreinenvisie. Het vereiste van provinciale instemming is geregeld in de Overijsselse Omgevingsverordening 2009, dit vanuit het belang van een zorgvuldige planning en regulering van nieuwe en herstructurering van bestaande bedrijventerreinen. Met het oog op regionale afstemming moet over de invulling van de bedrijventerreinenprogrammering overeenstemming zijn bereikt met buurgemeenten. De buurgemeenten van de gemeente Wierden hebben ingestemd met de bedrijventerreinenvisie.

Onderwerp: Werkboek Ruimtelijke Kwaliteit Stedelijke Omgeving Kenmerk: 2011/0211350

GS besluiten om het werkboek Ruimtelijke Kwaliteit Stedelijke Omgeving aan Provinciale Staten toe te zenden. Dit werkboek biedt handvatten voor gemeenten om bij ruimtelijke ontwikkelingen in de stedelijke omgeving de ruimtelijke kwaliteit te versterken.

Onderwerp: Zienswijze ontwerp bestemmingsplan LOG gebieden, gemeente Twenterand
Kenmerk: 2011/0221839

Gedeputeerde Staten constateren dat het ontwerp bestemmingsplan LOG gebieden van de gemeente Twenterand strijdig is met het huidige Reconstructiebeleid, zoals aangegeven in de Omgevingsvisie Overijssel 2009 en de Omgevingsverordening. Vanwege de strijdigheid met het provinciale beleid dienen GS bij de gemeenteraad van Twenterand een zienswijze in waarbij zij de raad verzoeken het ontwerp bestemmingsplan met dit beleid in overeenstemming te brengen.

Onderwerp: POP2/Leader beschikkingen
Kenmerk: 2011/0211613

Gedeputeerde Staten hebben besloten tot het afgeven van 1 positieve subsidie- beschikking uit het Europees subsidieprogramma PlattelandsOnwikkelingsProgramma 2007-2013 (POP2), in het kader van de LEADER-as. Dit laatste betreft een bottom up aanpak in zes gebieden in Overijssel met sterke betrokkenheid van gemeenten, inwoners en ondernemingen. Het initiatief draagt bij aan de sociale en economische vitaliteit van het platteland in Overijssel. De subsidie wordt verleend voor de revitalisering van het station en emplacement van de MBS Haaksbergen'. Gedeputeerde Staten stellen hiervoor maximaal ¤ 177.500,-- aan Europese middelen (ELFPO-fonds) en ¤ 88.750,-- aan eigen provinciale middelen beschikbaar. Met deze bijdragen wordt een totale investering gerealiseerd van ¤ 0,725 mln.

Onderwerp: Sommatie Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitters Kenmerk: 2011/0210391

Gedeputeerde Staten hebben besloten om de subsidieregeling grondaankopen Ecologische Hoofdstructuur (EHS) (paragraaf 9.10 van het uitvoeringsbesluit subsidies Overijssel 2011) in te trekken. Daarnaast zal ook de Gegadigdenkaart nieuwe natuur komen te vervallen. De Gegadigdenkaart regelt wie het eerst in aanmerking komt voor doorlevering (aankoop) van Bureau Beheer Landbouw-gronden (BBL)voor nieuwe natuur. Daarnaast regelt de toelichting op deze kaart een procedure voor doorlevering van BBL-gronden. Zowel de Gegadigdenkaart als de subsidieregeling voldoen niet aan de uitgangspunten voor gelijkberechtiging van particuliere grondbezitters en terreinbeherende organisaties. Na de herijking van de EHS komen we met een nieuwe uitvoeringsstrategie waarbij gelijkberechtiging het uitgangspunt is.

Onderwerp: Informatiememorandum leisure luchthaven Twente tbv informeren PS Kenmerk: 2011/0209350

GS informeren PS over de stand van zaken met betrekking tot de leisurefunctie in de Gebiedsontwikkeling luchthaven Twente e.o. Aan PS wordt gevraagd eventuele wensen en bedenkingen te uiten op een concept-Informatiememorandum ten behoeve van een door ADT te starten ontwikkelcompetitie waarbij potentiële exploitanten voor deze leisurefunctie zich kunnen aanmelden.

Onderwerp: Energiefonds Overijssel - aanbesteding fondsbeheerder Kenmerk: 2011/0195250

In het belang van een stijging van het aandeel hernieuwbare energie in Overijssel is besloten een Energiefonds op te richten. Gedeputeerde Staten hebben besloten om voor het beheer van het fonds een externe beheerder te zoeken via een 'niet openbare Europese aanbestedingsprocedure' en starten de aanbestedingsprocedure.



Provincie Overijssel