Ingezonden persbericht


|Utrecht, 16 november 2011 | De zekerheid van supermarkten
Supermarktbeleggingen een 'veilige haven'

De waarde van supermarkten is de laatste jaren gestaag toegenomen. De kapitalisatiefactor van de betere supermarkt is in tien jaar tijd gestegen van circa 13 à 14 keer de jaarhuur naar

14 à 15 keer de jaarhuur in 2011. Dit blijkt uit onderzoek van DTZ Zadelhoff naar de kenmerken van supermarktbeleggingen. Cuno van Steenhoven, voorzitter Dagelijks Bestuur DTZ Zadelhoff: "Onder de beleggingen kunnen supermarkten als een uitermate 'veilige haven' worden beschouwd. Als gevolg van schaalvergroting zijn huurders in staat goede huurprijzen te betalen voor de beste locaties."

De supermarktbranche laat al jaren achtereen een stabiel toenemende omzetontwikkeling zien en de huurders blijken daarbij zeer solide. Investeren in supermarkten die zijn verhuurd aan de winnaars van de toekomst kennen het meest zekere rendement. Van Steenhoven: "Supermarkten worden gemiddeld steeds groter en daardoor neemt het aantal jaarlijks af. Doordat retailers vrijwel altijd op zoek zijn naar nieuwe en grotere vestigingen, is de druk op de markt voor supermarktvastgoed hoog."

Verschillen in de grootte van supermarkten bepalen in belangrijke mate de hoogte van de huurprijs per vierkante meter. Dit blijkt uit de analyse van circa 1.500 supermarktlocaties door DTZ Zadelhoff. Het gemiddelde huurprijsniveau van een Nederlandse supermarkt bedraagt in 2011 EUR 137,- per vierkante meter per jaar. Kleine buurtsupers kennen een huurprijsniveau dat daar gemiddeld 30% onder ligt en voor grotere supermarkten geldt dat zij gemiddeld 16% duurder zijn per vierkante meter dan het landelijk gemiddelde. De hoogste huurprijs wordt betaald voor een supermarkt van gemiddelde grootte (circa 1.700 m2).

Het huurprijsniveau, dat in grote mate bepalend is voor de beleggingswaarde van een supermarkt, hangt af van de verkoopoppervlakte en de geografische ligging. In regio's waar in absolute zin meer geld wordt besteed aan dagelijkse boodschappen, wordt een hogere huur per vierkante meter betaald.

"In hoeverre de belangstelling van beleggers zich zal vertalen in een verdere stijging van de koopsom is de vraag. Maar, dat supermarkten een goede belegging vormen is zeker", aldus Van Steenhoven.


Noot voor redacties
|