Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 27 oktober 2011

Afvalcontainers weg uit Windsteeg

Het aanzien van de Windsteeg in Amersfoort wordt verbeterd. Op 16 november 2011 verdwijnen op deze plek de bovengrondse afvalcontainers definitief uit het straatbeeld. Het rondslingeren van afval en open containers op een opvallende plek in de binnenstad is hiermee verleden tijd.

Bewoners en ondernemers van de Hof, de voornaamste gebruikers van de bovengrondse containers in de Windsteeg, kunnen vanaf begin november gebruik maken van verschillende ondergrondse containers in de buurt. Deze containers zijn niet exclusief bestemd voor bewoners en ondernemers van de Hof, maar worden ook door andere omwonenden gebruikt.

Voorlopig geen containers op Hof
Op de Hof komen voorlopig geen ondergrondse afvalcontainers. Op het plein is moeilijk een geschikte plek voor ondergrondse containers te vinden vanwege het veelvuldig gebruik voor evenementen, markten en terrassen. Als het gebruik maken van containers in de omgeving van de Hof tot afvaloverlast leidt, kan de gemeente alsnog besluiten ondergrondse containers op de Hof te plaatsen. Dat worden dan containers met inklapbare inworpzuilen, zodat deze tijdens de markt geen obstakel vormen.

Verplaatsing urilift
Doordat de bovengrondse containers verdwijnen, kan de urilift die nu nog op de Groenmarkt staat, verhuizen naar de Windsteeg. De vergunningprocedure voor de verplaatsing loopt nog. In de week van 30 oktober vindt archeologisch onderzoek plaats op de plek waar de urilift gepland staat. Op dit moment is nog niet bekend wanneer de graafwerkzaamheden voor het omleggen van kabels en de installatie van de urilift gaan plaatsvinden.

Ondergrondse afvalinzameling
In de binnenstad van Amersfoort wordt ondergrondse afvalinzameling ingevoerd. Dit is voor binnensteden een zeer geschikte wijze van afvalinzameling en draagt bij aan een netter beeld in de binnenstad. Straks staan er nergens meer hele dagen losse containers op straat met daarbij geplaatste afvalzakken. In april 2011 zijn bijvoorbeeld de containers in de Zwanenhalssteeg verwijderd. Dit heeft daar tot een prettiger beeld geleid.

Noot voor de redactie,

Gemeente Amersfoort