Gemeente Lisse

Werk met plezier aan uw gezondheid met beweegprogramma

27 oktober 2011
BigMove

Op 17 november start in Lisse het BigMove beweegprogramma van de GGZ, bedoeld voor mensen met lichamelijke en geestelijke klachten. Lisse subsidieert dit programma omdat het past binnen het lokale gezondheidsbeleid.

Duizenden Nederlanders worden dagelijks geconfronteerd met een combinatie van geestelijke, lichamelijke en sociale klachten, zoals depressie, angst, pijn, overgewicht, suikerziekte, hart- en vaatziekten en eenzaamheid. Ook al bezoeken zij geregeld de huisarts, dat blijkt niet voldoende om hen structureel over hun klachten heen te helpen.

BigMove reikt sinds 2003 de helpende hand en biedt een geïntegreerd gezondheidsprogramma waarin mensen hun eigen kracht herontdekken: hierdoor nemen klachten af, waardoor ze positiever in het leven komen te staan en hun gezondheid en kwaliteit van leven structureel toenemen. Vanaf 17 november gaat dit baanbrekende BigMove GGZ-programma ook van start in Lisse.

Wat is BigMove?

Samen met psycholoog Carlijn de Bruijne van GGZ Duin- en Bollenstreek en fysiotherapeuten Wendy den Elzen, Carlijn Veltman en Hans Boekestein van Boekestein Fysiotherapie werken deelnemers zes maanden aan het versterken van hun gezondheid. In plaats van te kijken naar wat een deelnemer door zijn of haar klachten niet kan, kijkt BigMove juist naar wat iemand wél kan en leuk vindt om te doen. Plezier staat bij BigMove namelijk voorop, en gaat hand in hand met een gezonder, zelfbewuster leven doordat deelnemers meer grip krijgen op de eigen gezondheid.

Voor wie is BigMove?

BigMove wordt aangeboden aan mensen met lichamelijke en geestelijke klachten. Vaak gaan lichamelijke klachten zoals overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten gepaard met psychische klachten zoals depressie of angst. Dit geeft belemmeringen in het dagelijkse leven. Deelnemers hebben een verwijzing nodig van de huisarts.|

BigMove

Programma

Wekelijks komen de deelnemers bij elkaar om als groep te werken aan hun gezondheid, onder begeleiding van de fysiotherapeuten. Daarnaast krijgt de deelnemer twaalf individuele sessies. Zes hiervan zijn met een van de fysiotherapeuten. Samen kijken ze welke andere activiteiten de deelnemer zou kunnen ondernemen in Lisse. Psycholoog De Bruijne verzorgt per deelnemer zes individuele therapiesessies. "Daarmee willen we naast begeleiding bij bijvoorbeeld depressie ook drempels wegnemen zodat ze zich fitter gaan voelen en meer sociale contacten krijgen. Dat is een mooie bonus op de reguliere behandeling bij onze organisatie." Gedurende het programma hebben de deelnemers ook twee consulten met hun huisarts.

Fysiotherapeut Wendy den Elzen: "Je ziet dat het programma in andere regio's in Nederland ontzettend goed werkt. Deelnemers voelen zich fitter en gezonder, hebben meer sociale contacten en staan zelfbewuster in het leven. Graag neem ik Lissers die het nodig hebben mee in deze positieve flow."

Gezondheids- en sportbeleid Lisse

BigMove past bij het gezondheidsbeleid van de gemeente Lisse. Zowel het stimuleren van bewegen als het voorkomen van depressie zijn beleidsprioriteiten van het lokale volksgezondheidsbeleid. De gemeente Lisse heeft daarom een startsubsidie verleend om BigMove in Lisse te starten.

Aanmelden

Om u aan te melden voor BigMove heeft u een verwijzing van uw huisarts nodig. Met deze verwijzing vergoed uw zorgverzekeraar BigMove.

Aanmelden kan tot en met 7 november via Wendy den Elzen of Carlijn Veltman, fysiotherapeuten en coördinatoren van het BigMove GGZ-programma in Lisse:
E-mail: lisse@bigmove.nu
Telefoon: (0252) 412 934

Meer informatie

Flyer BigMove

Visie BigMove