Forum


17 november 2011 - 14 december 2011

Inzet vrouwen en jongeren noodzakelijk bij aanpak tekorten in zorg

FORUM organiseert zeven inventarisatiebijeenkomsten in zeven steden

Zeven bijeenkomsten voor vrouwen die zich op de arbeidsmarkt willen oriënteren. In november en december 2011 zal FORUM zeven inventarisatiebijeenkomsten in diverse steden organiseren voor niet-westerse vrouwen. FORUM hecht veel waarde aan de input die deze vrouwen zullen leveren. Helaas wordt er te vaak over hen en niet met hen gesproken. FORUM wil graag de ervaringen, belemmeringen, behoeften en suggesties van deze vrouwen aanhoren. Tevens inventariseert FORUM de instroom van niet-westerse jongeren in de zorgopleidingen op het vmbo en mbo niveau.

Na de inventarisatiebijeenkomsten zal FORUM een advies opstellen richting de stakeholders, landelijke en regionale overheid, zorgbranche, scholen en andere partners. Zodat er met kennis van zaken aan interventies van instroom, doorstroom en behoud van niet-westerse allochtone vrouwen en jongeren in de zorg gewerkt kan worden. De arbeidsparticipatie van allochtone vrouwen en jongeren moet omhoog en deze investering zal daar zeker toe bijdragen.

De bijeenkomsten vinden plaats in volgende gemeenten:
* 17 november 2011, Rotterdam

* 21 november 2011, Almere

* 23 november 2011, Amsterdam

* 08 december 2011, Enschede

* 14 december 2011, Eindhoven

De data voor Almelo en Arnhem worden later bekend gemaakt.

Uitgangspositie

In de nabije toekomst wordt de zorgvraag fors groter en complexer en het aanbod van werknemers schaars. Nederland staat voor een grote uitdaging: hoe kun je toegankelijke, passende en betaalbare zorg bieden als de kloof tussen vraag en aanbod van arbeid groter en groter wordt? We kunnen vaststellen dat de arbeidsmarktparticipatie van laagopgeleide allochtone vrouwen erg laag is. Terwijl 66% van alle hoogopgeleide vrouwen en 54% van alle middenhoog opgeleide allochtone vrouwen werkt, geldt dat voor slechts 29% van de laagopgeleide vrouwen. Het aantal fulltimers in de zorg stijgt de komende jaren van ongeveer 200.000 naar 300.000 in 2030. Ieder jaar moeten 5.000 vacatures worden vervuld. Het kabinet wil er 12.000 mensen bij voor verpleegtehuizen, maar die zijn er gewoonweg niet. De oplossing ligt in het reservoir van de niet ingezette arbeidskrachten.

Kansen op de arbeidsmarkt

Door omscholing op maat voor de zorgsector ziet FORUM kansen om te investeren in laagopgeleide niet-westerse vrouwen met of zonder uitkering. De inschakeling van niet-westerse migrantengroepen is noodzakelijk om de te verwachten tekorten op te vullen. Werken of het volgen van een opleiding is belangrijk om je snel thuis te voelen in een samenleving en nieuwe contacten op te doen. Het geeft een positieve invulling aan je leven en mensen voelen zich gelukkiger als ze zinvol werk doen. Er zijn in Nederland gelukkig veel verschillende wegen om aan deel te nemen aan de arbeidsmarkt. Maar niet al die wegen zijn bekend of even gemakkelijk te vinden. Vaak komt dit door het ontbreken van de juiste netwerken.

FORUM vindt het belangrijk verder te kijken dan alleen naar de huidige krapte op de arbeidsmarkt en ziet kansen om te investeren in laagopgeleide vrouwen met een lage arbeidsparticipatie. We willen deze vrouwen kansen bieden om zich verder te ontwikkelen om een baan te kunnen aannemen. Het activeren, de scholing en de plaatsing geeft deze vrouwen een grotere economische zelfstandigheid en een afnemende afhankelijkheid van de partner of uitkering. De vrouwen krijgen de kans zich maatschappelijk te ontwikkelen. Ook krijgen ze de kans om de Nederlandse taal beter te beheersen wat hun actieve participatie ten goede zal komen.

foto

Meer informatie
Voor nadere informatie en aanmeldingen kunt u contact opnemen met: FORUM

mw. Yasmin Seddiki,
e-mail: y.seddiki@forum.nl

tel.: 06 52 377 272.