Techniek laat blinden afbeeldingen 'zien'

Persbericht van Tekstinzicht Tekst & Audio

Met het softwareprogramma TactileView, kunnen afbeeldingen omgezet worden in reliëf. Mensen met een visuele beperking kunnen deze vervolgens aftasten en interpreteren. Het ontwerpen van afbeeldingen en het vervolgens reproduceren daarvan in reliëf kan met eenvoudige hulpmiddelen plaatsvinden. Een en ander is te zien op een Regionale Hulpmiddelenbeurs die op 17 november in Venlo wordt gehouden.

TactileView bestaat uit een ontwerpprogramma voor het genereren van geschikte ontwerpen en een (internationale) webcatalogus. Vanuit het ontwerpprogramma kunnen de afbeeldingen worden afgedrukt. Dat kan rechtstreeks op een daarvoor geschikte brailleprinter. Verder is het mogelijk de afbeelding op zogeheten swellpaper af te drukken, wat vervolgens in een oventje in een reliëfafbeelding wordt omgezet.

Jaap Breider bedacht TactileView omdat hij als blinde de meerwaarde inzag van het voelbaar maken van afbeeldingen. "Maar het werkt bijvoorbeeld ook voor plattegronden of voor studiemateriaal", weet Breider. Hij is samen met nog zo'n tien andere standhouders present op de Regionale Hulpmiddelenbeurs die op donderdag 17 november dit jaar in Venlo wordt gehouden. Daar wordt een grote verscheidenheid aan hulpmiddelen gepresenteerd. Zoals een apparaat dat de ondertiteling van de TV voorleest of een beeldschermloep die de tekst niet alleen vergroot maar ook kan voorlezen. Maar wie informatie wil hebben over omgaan met een visuele beperking of gewoon eens wil praten, is ook van harte welkom.

Behoefte
"De beurs is vooral bedoeld voor mensen die bijvoorbeeld ontdekken dat zij de laatste tijd hun stoel veel dichter naar de televisie moeten schuiven omdat ze anders de ondertiteling niet meer kunnen lezen. Aan het woord is Bas Barendregt, bedenker en organisator van het RHB-concept. "De beurzen die we sinds het voorjaar van 2010 door het hele land organiseren, voorzien gezien het aantal bezoekers in een duidelijke behoefte."

Uitgangspunt van de hulpmiddelenbeurs is volgens Barendregt dat ze goed toegankelijk zijn. "Dat geldt zowel voor de bereikbaarheid als de beursvloer, die uitstekend toegankelijk is voor rolstoelgebruikers. Daarnaast krijgen mensen de persoonlijke aandacht die ze wensen. Kleinschaligheid is echt de kracht van de RHB's. Bovendien zijn de beurzen allemaal uitstekend toegankelijk voor rolstoelgebruikers."

Volgens Barendregt hoeft slechtziendheid niet per definitie een onoverkomelijk probleem te vormen. "Met de juiste hulpmiddelen en de juiste begeleiding kan het leven weer de moeite waard worden."

De Regionale Hulpmiddelenbeurs op donderdag 17 november 2011 wordt gehouden in Hotel Wilhelmina Kaldenkerkerweg 1, 5913 AB Venlo, tel. (077) - 3516.251. De beurs is van 10:00 tot 16:00 uur te bezoeken. Naast een gratis kopje koffie is er veel persoonlijke aandacht en volop gelegenheid om hulpmiddelen met elkaar te vergelijken.

Meer informatie over de RHB, over de deelnemers en alle andere beurzen die nog georganiseerd worden, vindt u op: www.hulpmiddelenbeurs.nl.

Links:
http://hulpmiddelenbeurs.nl



Razende Robot Reporter