Erasmus Universiteit Rotterdam

Promotie Drs. F.D.R. Maet

Titel proefschrift
Nieuwe artistieke tijden

---

Promotoren:
Prof.dr. J. de Mul
Prof.dr. P. de Graeve

---

Datum
17 november 2011 13:30

---

Locatie:
Arminius

---

Faculteit
Faculteit der Wijsbegeerte (FW)

Technologie steeds grotere invloed op kunst

Dit vereist nieuwe manieren om naar kunst te kijken

In het huidige tijdperk bepalen technologische ontwikkelingen de kunst. Schilderijen bijvoorbeeld, zijn met behulp van de computer samengesteld of verhouden zich tot de mediacultuur. Door deze verandering moeten we de manier waarop we naar kunst kijken heroverwegen. Dit stelt promovendus Frank Maet in zijn proefschrift `Nieuwe artistieke tijden. Een filosofische kritiek van een door technologie bepaalde kunst'. Maet promoveert op donderdag 17 november 2011 van de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Vanuit het perspectief van technologisering herziet Maet de hedendaagse kunstgeschiedenis, kunstfilosofie en kunstkritiek. Hoewel mediatechnologische ontwikkelingen al sinds een eeuw belangrijk zijn voor de kunst, neemt men hier binnen de theoretische kunstesthetica (ideeën over wat kunst is, en wat mooie kunst is) veelal nadelige posities over in. In zijn proefschrift bekritiseert Maet deze theorieën en standpunten.

Maet ontwikkelt een nieuw kunstbeeld, dat hij `de kunst van de overgankelijkheid' noemt. Hierin staat de vergankelijkheid, ofwel de eindigheid, van de getechnologiseerde mediacultuur en -kunst centraal, maar ook de reflectie hierop. Geen relativisme, betoogt Maet. In zijn visie is er de mogelijkheid om de mediacultuur zelf op een meer creatieve en kritische manier vorm te geven en de promovendus ziet daar een rol en een verantwoordelijkheid weggelegd voor actuele kunstenaars.

Over Frank Maet
Frank Maet (België, 1971) studeerde Theater, Beeldende Kunst en daarna Filosofie aan de Vrije Universiteit Brussel. Hij doceert ondermeer de vakken Kunstfilosofie en Kunstactualiteit in Gent en publiceert regelmatig over kunst- en cultuurfilosofie. Hij promoveert bij prof.dr. Jos de Mul, hoogleraar Filosofie van Mens en Cultuur bij de Faculteit der Wijsbegeerte van de Erasmus Universiteit Rotterdam.