Gemeente Binnenmaas

Wethouder opent nieuwe monumentenreeks Wijk van je Leven

Op donderdag 17 november om 15.45 uur opent wethouder Joosten op het Zomerplein in de Wijk van je Leven in Puttershoek de monumentenreeks `Een kleine geschiedenis van Puttershoek' van Florian Göttke.

Aanleiding

In Puttershoek ontwikkelt zich een nieuwe wijk. Onder de naam de `Wijk van je Leven' worden woningen en voorzieningen gerealiseerd voor alle leeftijdscategorieën en bevolkingsgroepen. Naast woningen komen er uitgaansgelegenheden, kinderdag-verblijven, zorgcentra voor ouderen en winkels.

In een vroeg stadium van de bouw is in samenwerking met SKOR | Stichting Kunst en Openbare Ruimte een kunstproject ontwikkeld dat deel uitmaakt van het concept van de wijk. Doel van het project (bestaande uit meerdere afzonderlijke kunstprojecten) is om de bewoners van de wijk zoveel mogelijk bij de wijk te betrekken en te verbinden met elkaar en hun leefomgeving. Centraal binnen het project staat het behouden en herbeleven van lokale tradities, kennis en waarden. Gestructureerd door het ritme van de tijd, wederkerigheid en herkenbaarheid leggen de projecten accenten op de lokale geschiedenis en cultuur. Hieruit ontstaan bijzondere momenten die zich lenen voor gezamenlijke en individuele beleving. Het kunstprogramma verbindt jong en oud, verleden en toekomst via het heden en zoekt aansluiting bij de belevingswereld van de bewoners.

Florian Göttke

Na de opening van het eerste project in de Wijk van je Leven - `Kalender Puttershoek' van Annelys de Vet - is het nu de beurt aan Florian Göttke. Zijn monumenten - `Een kleine geschiedenis van Puttershoek' genaamd - staan voor gebeurtenissen, symbolen en mythes die sleutelmomenten in de recente en verre geschiedenis van Puttershoek markeren.
In de afgelopen periode heeft Florian Göttke gewerkt aan het selecteren van grote en kleine verhalen, afkomstig uit de formele en informele overlevering van Puttershoek en de rol van het dorp in de (wereld)geschiedenis.

Wandeling

Na de openingshandeling door wethouder Joosten en Florian Göttke is er voor aanwezigen de gelegenheid om - al dan niet onder begeleiding van de kunstenaar - een wandeling te maken langs de overige beelden in de wijk.

11-11-2011