Ingezonden persbericht


Donderdag 17 november | Debat Centraal | Wachten op de sharia. Vormt de islam een bedreiging voor het Westen? | Faculteit Campus Den Haag (Universiteit Leiden)

Op donderdagmiddag 17 november vindt in Den Haag het tweede 'Debat Centraal' plaats, de nieuwe lunchdebatreeks van de Faculteit Campus Den Haag van de Universiteit Leiden.

Onderwerp: 'Wachten op de sharia. Vormt de islam een bedreiging voor het Westen?'

Met bijdragen van wetenschapper Jan Michiel Otto (Universiteit Leiden), publiciste Naema Tahir en Tweede Kamerlid Jeroen Dijsselbloem

Gespreksleider: Wil Tinnemans

Locatie: Kantoren Stichthage (Den Haag CS-gebouw). Tijd: 12.30-13.45 uur

Aanmelden: debatcentraal@cdh.leidenuniv.nl.

De rode draad in het debat over de islam is: de toename van het aantal islamitische inwoners in Europa leidt tot meer intolerantie, onderdrukking en vervreemding. Al meer dan een halve eeuw maken moslims deel uit van de westerse samenleving, maar het onbehagen over hun aanwezigheid lijkt soms eerder toe dan af te nemen. Ook internationale ontwikkelingen hebben hierop hun weerslag. De angst voor de islam en vooral voor de sharia is hoog opgelaaid. Is dat terecht? Welke houding dienen ambtenaren, bestuurders, politici en maatschappelijke organisaties in te nemen tegenover de heftige gevoelens van angst en onbehagen? Heeft de wetenschap daarvoor misschien bruikbare kennis in huis? En kunnen politiek en media daar geen beter gebruik van maken?

Aanleiding voor het debat is de publicatie Delicate Debates on Islam. Policymakers and Academics Speaking with Each Other (Leiden University Press 2011, red. Jan Michiel Otto en Hannah Mason).


Ingezonden persbericht