Gemeente Zoetermeer

Steeds meer ondernemers investeren in veilige omgeving

bloemlogo uit gemeentevlag
In 2012 komen niet één maar mogelijk twee gebieden waarin ondernemers gezamenlijk gaan investeren in hun eigen bedrijfsomgeving. In de Dorpsstraat gaat komend jaar de eerste zogeheten Bedrijven Investeringszone (BIZ) van start. De Noordelijke Bedrijventerreinen worden misschien de volgende. De ondernemers uit het gebied bleken bij een eerste meting sceptisch. Nu het activiteitenprogramma en de begroting zijn aangepast, heeft de gemeente ingestemd met een tweede meting.

Van 17 november tot 7 december 2011 hebben de betreffende ondernemers de kans om te stemmen over de invoering van de BIZ. Als de uitslag van deze stemming positief is, gaat de BIZ per 2012 van start. In een BIZ dragen alle ondernemers bij aan activiteiten om de openbare ruimte aantrekkelijker en veiliger te maken. De activiteiten zijn gericht op het schoon, heel en veilig maken van de omgeving. De gemeente is eigenaar en beheerder van de openbare ruimte en houdt indien gewenst de regie. Het gaat om aanvullende activiteiten op zaken die de gemeente nu al doet.

Verordening
Om ervoor te zorgen dat alle ondernemers meebetalen in de desbetreffende zones stelt de gemeenteraad voor dit gebied een verordening vast. Hierin worden de ondernemers verplicht een financiële bijdrage te leveren. Dit vindt plaats met een opslag op het gebruikersdeel van de WOZ-heffing. De opbrengst draagt de gemeente in de vorm van een subsidie af aan de ondernemers in de BIZ, verenigd in een stichting. Zij kunnen hiermee de doelstellingen voor schoon, heel en veilig waarmaken.