Vrije Universiteit Amsterdam

praktijk \ theorie = houtje touwtje. Praktijk zonder theorie is gelijk aan houtje-touwtje


* Startdatum: 17-11-2011


* Tijd: 15.45


* Locatie: Aula


* Titel: praktijk \ theorie = houtje touwtje. Praktijk zonder theorie is gelijk aan houtje-touwtje


* Spreker: prof.dr. J.A. dos Santos Gromicho


* Onderdeel: Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde


* Wetenschapsgebied: Economie


* Evenementtype: Oratie

Optimalisatie staat centraal in Operations Research. Een doorsnee universitaire opleiding Operations Research bevat basiskennis computerprogrammeren - fundamentele algoritmes en datastructuren - plus de basis van het mathematisch programmeren: de wiskundige technologie van optimalisatie. Het vereist creativiteit en analytisch denkvermogen, gecombineerd met veel inhoudelijke kennis. Dit zegt Joaquim Gromicho in zijn rede `praktijk \ theorie = houtje-touwtje' oftewel `praktijk zonder theorie is gelijk aan houtje-touwtje'.

De problemen waarvoor een (optimale) oplossing gezocht wordt zijn vaak moeilijk door:

- Intrinsieke complexiteit: met de kennis van nu is het gegarandeerd vinden van een optimale oplossing voor zulke problemen onmogelijk binnen een afzienbare rekentijd.

- Modelleringcomplexiteit: toepassingen zijn combinaties van intrinsiek complexe onderdelen. Wat goed werkt voor de losse onderdelen is niet eenvoudig te combineren in een goed werkende aanpak voor het geheel.
- Noodzaak voor een specifieke oplossingsmethodiek: een nieuw algoritme dat een goede oplossing zoekt wanneer het niet reëel is een optimale oplossing te vinden.

De laatstgenoemde factor staat centraal in de rede van Gromicho. Een solide algoritme vereist, net als ieder bouwwerk, een goede architectuur en een gedegen ontwerp, gevolgd door een vakkundige uitvoering. Een algoritme komt pas tot leven op het moment dat het draait op een computer en daadwerkelijk de problemen oplost waarvoor het is gemaakt.

De stap naar het scheppen van praktische algoritmes is echter heel groot, waardoor het succes teveel afhangt van individuele talenten. De intuïtieve kennis verkregen uit de praktijk krijgt dan de overhand boven het raadplegen van bestaande - of zelfs het ontwikkelen van nieuwe - theorieën. De gevonden oplossingen zijn daarom vaak wel creatief maar niet robuust. Een beetje houtje-touwtje dus. Gromicho laat zien hoe bepalend een goede balans tussen theorie en praktijk is voor succesvolle toegepaste optimalisatie.

© Copyright Vrije Universiteit Amsterdam