Expositie: Topstukken

Persbericht van Het Persmuseum

Persmuseum, 17 november 2011 - 5 februari 2012

Op donderdag 17 november om 17.00 uur wordt het eerste exemplaar van het jubileumboek 55 Topstukken uitgereikt door de voorzitter van de Stichting Vrienden van het Persmuseum, Pieter Broertjes. Hij zal het boek overhandigen aan H.J.A. Hofland, die vervolgens de expositie Topstukken zal openen.

Topstukken is een tentoonstelling van historische pareltjes uit de collectie van het museum. Van doodsbedreigingen uit Marxistische hoek aan het adres van een oud-Elsevier-hoofdredacteur, jubileumpenningen van het Algemeen Handelsblad aan een trouwe medewerker, de sculptuur van Eppo Doeve van Pieter de Monchy, de cover van de allereerste Margriet uit 1938, scherpe politieke tekeningen van Opland en een verboden Nieuwe Revu, tot een bijzonder zelfportret van Albert Hahn. Voor het eerst zijn deze topstukken samen te zien in het museum. Zij vertellen de turbulente geschiedenis van vier eeuwen pers in Nederland. Een verhaal over persvrijheid, censuur, publieke opinie, propaganda, massamedia, burgerschap en democratie.

Het tienjarig jubileum is tevens een mooie aanleiding om de band tussen de media en het Persmuseum zichtbaar te maken voor het publiek. Speciaal voor deze tentoonstelling verschijnt een jubileumboek waarin de 55 geselecteerde topstukken zijn gekoppeld aan prominenten uit de wereld van de media, cultuur en politiek, van Frits Abrahams tot Mariëtte Wolf. Alle 55 columnisten schreven op verzoek van het museum een persoonlijke herinnering bij een topstuk uit de schatkamer van het Persmuseum en verbonden elk op hun eigen manier, gezien vanuit hun professionele achtergrond, de actualiteit met het verleden.

Meer informatie:
Persmuseum
T 020 692 88 10, info@persmuseum.nl

Persmuseum
Zeeburgerkade 10
1019 HA Amsterdam
T 020 692 88 10
E info@persmuseum.nl
I www.persmuseum.nl

Openingstijden
di t/m vrij 10-17 uur, zo 12-17 uur

Bereikbaarheid
bus 43 & 65, tram 7, 10 & 14

Links:
http://www.persmuseum.nl



Razende Robot Reporter