Gemeente Harlingen


archiefschatten" in museum het hannemahuis

Lezing "Een avond met archiefschatten" in museum Het Hannemahuis

Op donderdag 17 november 2011 blazen Jeanine Otten en Henk Oly in het Hannemahuis het stof van oude paperassen en wekken ze de doden tot leven. Welke verhalen zijn er verborgen in de archiefschatten?

Iedereen kent het verschijnsel: op zolder ligt nog een schoenendoos met foto's, oude agenda's, zakboekjes, krantenknipsels, huishoudboekjes, schriften, diploma's of brieven. Of ergens achter in de kast ligt een oud fotoalbum, dagboek of poesiealbum. Ondanks dat deze stukken oud, verkreukeld en vergeeld zijn, kunt u ze nog niet weggooien: ze hebben voor u een bijzondere betekenis.

De informatie die deze documenten bevat, of de herinneringen die ze oproepen, maakt dat deze stukken voor u persoonlijk belangrijk zijn. Het is het verhaal achter het document, dat dit soort papieren betekenis geeft.

Neem uw eigen archiefschat vanavond mee naar het Hannemahuis, en deel uw verhaal met de rest van de aanwezigen!

De archiefbewaarplaats in het Hannemahuis ligt ook vol met stukken met een bijzondere betekenis. Ze geven vlees op de botten van vergeten Harlingers. Jeanine Otten, beheerder van het Harlinger stadsarchief in het Hannemahuis, neemt u mee naar vervlogen tijden. Deze avond gaan we een paar van de archiefschatten van wat dichterbij bekijken en we gaan op zoek naar het verhaal achter het document.

Omdat handschriften uit vroeger eeuwen niet voor iedereen makkelijk te lezen zijn, geeft amateur-historicus Henk Oly (de 'peetvader'van de Leeuwarder huisnamen, en bekend van zijn in 2010 verschenen boek over Leeuwarder straatnamen) deze avond ook een flitscursus Paleografie (oud schrift) aan de hand van pikante teksten!

Plaats: Gehoorzaal Hannemahuis, ingang Sint Christoffelsteeg. Aanvang: 20.00 uur
Entree: 5 euro per persoon, inclusief koffie/thee. Kaarten tevoren verkrijgbaar aan de balie van het Hannemahuis, vanaf circa 15 minuten voor aanvang van de presentatie te koop aan de zaal, zolang de voorraad strekt.