Ingezonden persbericht


PERSAANKONDIGING

Studenten en stappers weer met licht op pad
Nachtelijke reparatieactie in Nijmegen

woensdag 16 november 2012

Aanstaande donderdagavond 17 november kunnen de inwoners van Nijmegen gratis hun fietsverlichting laten repareren. Fietsersbond, BOVAG, Simson en de gemeente Nijmegen organiseren gezamenlijk deze reparatieactie. Fietsenmakers van Fietscity Jan Kooij staan tot middernacht paraat op het Koningsplein om kapotte verlichting gratis en vakkundig te repareren. Een groep jongeren van TeamAlert zal fietsende jongeren zonder licht aanspreken en wijzen op deze unieke mogelijkheid.

Het startsein wordt om 21 uur gegeven door de Nijmeegse nachtburgemeester Doro Krol. De actie vindt op dit bijzondere tijdstip plaats omdat op donderdagavond veel studenten op pad zijn, vaak zonder fietsverlichting. Uit onderzoek blijkt dat ruim 40% van de jongeren van 18 -25 jaar zonder licht fietst.

Deze actie is onderdeel van de campagne 'Ik Val Op!'. Op de website www.ikvalop.nl is een overzicht te vinden van reparatieacties die de komende periode overal in het land plaatsvinden.

130.000 boetes in 2010
In 2010 schreef de politie 130.000 keer een bekeuring uit voor fietsen zonder licht. De hoogte van de boete is ¤ 40. Fietsen met licht loont dus, want een boete kost veel meer dan een paar lampjes. Vandaar de boodschap van de Ik Val Op! campagne: Fietsen met licht is relaxed. Jij ziet meer én anderen zien jou beter. Zo kom je veilig en zonder bekeuring thuis.

Alle regionale politiekorpsen houden in de maand november fietsverlichtingcontroles. Op www.ikvalop.nl is een twitterstream te vinden waar politiekorpsen maar ook anderen politiecontroles melden.

Hoeveel fietsers fietsen verlicht?
Recent onderzoek (winter 2009/2010) door de Dienst Verkeer en Scheepvaart geeft de volgende cijfers: 65% van de fietsers rijdt met werkend voor- en achterlicht. Jongeren fietsen vaker zonder licht dan ouderen. Van de jongeren onder de 18 jaar fietste 52% met licht, in de groep 18 - 25 jaar 58%. Daarom richt de campagne Ik Val Op! zich speciaal op jongeren.

Het percentage fietsers dat met licht fietst is de laatste 3 jaar min of meer gelijk, rond 65%. In 2003 was het percentage fietsers met verlichting nog maar 49%. Deskundigen hebben verschillende standpunten over de oorzaken van de stijging. Voorlichting, campagnes en handhaving worden genoemd als verklaring. Ook technische ontwikkelingen hebben een grote rol hebben gespeeld. De 'losse' ledlampjes en lampen op batterijen zijn een uitkomst voor scholieren, studenten en stadsbewoners die hun fiets buiten moeten stallen. De kwetsbare dynamoverlichting met draadjes sneuvelde om de haverklap. Dat probleem is met batterijverlichting voor een groot deel opgelost.
---