NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

november 2011 - Nieuwe Natuurwet alleen voor echt zeldzame dieren

17 november 2011 - Nieuwe Natuurwet alleen voor echt zeldzame dieren

De beruchte rugstreeppad kan nog steeds in z'n eentje een complete bouwontwikkeling tegenhouden. Want hoewel de nieuwe Natuurwet de ontwikkelaar minder hoofdbrekens oplevert, vallen er nog steeds planten en dieren die in Nederland algemeen voorkomen onder het strenge Europese beschermde regime. De Europese lijst van beschermde dieren moet daarom kritisch tegen het licht worden gehouden.

Dat schrijft NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in een brief aan Henk Bleker, staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Hoe nuttig de regelgeving rond de Natuurbescherming ook is, voor de ontwikkelaar is het vaak lastig. Zo zijn de grote bosmuis en de steenmarter `leuke dieren' maar tevens de schrik van menig ontwikkelaar omdat hun aanwezigheid bouwontwikkelingen flink vertragen. De in 2009 door de minister goedgekeurde Gedragscode Flora en Fauna voor de bouw - en ontwikkelingsector, bracht al een belangrijke verbetering. Hiermee kwam immers een einde aan de onwerkbare situatie, dat voor bijna ieder project ontheffing moest worden aangevraagd. Dit leidde tot enorme werkdruk bij de met de ontheffing belaste ambtenaren van LNV en tot veel frustratie bij marktpartijen. De nieuwe Natuurwet heeft nu 149 soorten planten en dieren, waaronder dieren als de bosmuis en de steenmarter uit het strenge beschermingsregime van ontheffingen en verboden weggehaald.

Alleen nog voor de dieren die op grond van Europese regelgeving beschermd worden, moet bij bouw- en ontwikkelingsactiviteiten ontheffing worden aangevraagd. NVB vindt dat voor zover dieren echt zeldzaam zijn, deze uitgebreide bescherming op zijn plaats is. Maar onder het strenge regime vallen ook planten en dieren die in Nederland algemeen voorkomen en daarom dus helemaal niet zeldzaam zijn. De rugstreeppad is daar een voorbeeld van. Een dier dat bouwplaatsen opzoekt, die in de buurt van voortplantingswateren liggen. De Europese lijst van beschermde dieren en planten zou daarom nog een kritisch tegen het licht gehouden moeten worden. NVB geeft het Kabinet deze boodschap mee om in `Brussel' te bepleiten.

De nieuwe Natuurwet voorziet in een reductie van het aantal loketten. De uitvoering van natuurtaken die nu nog vooral bij het Rijk en provincies berust, gaat straks hoofdzakelijk naar de provincies. NVB juicht dit toe. Tegelijkertijd schuilt daar, aldus NVB, ook een groot gevaar in. Immers, de beoogde vereenvoudiging kan er toe leiden dat de 12 provincies min of meer een eigen beleid gaan voeren. Het Rijk moet daarom zo nodig coördinerend optreden om dit te voorkomen.