Gemeente Leudal


Nieuws

Int. Herdenking Monument van Verdraagzaamheid

Op 17 november 2011, om 14.00 uur zal weer een internationale herdenking plaatsvinden bij het Monument van Verdraagzaamheid te Haelen. Dit unieke monument, waarbij herdacht wordt dat tijdens de Tweede Wereldoorlog in het Leudal 687 militairen van 11 landen zijn gesneuveld, werd 10 jaar geleden onthuld.

De herdenking is inmiddels uitgegroeid tot een van grotere herdenkingen in Nederland, waarbij naast veteranen en verzetslieden uit Nederland, België, Engeland, Tsjechië en Duitsland ook veel hoogwaardigheidsbekleders aanwezig zijn. Samen met de gemeente Leudal organiseert het Comité Herdenkingsmonument Militairen deze dag waarbij het thema "verdraagzaamheid" de boventoon voert. Tijdens de herdenking zullen twee Harvard vliegtuigen een flypast uitvoeren.

Traditioneel staat de laatste bloemenhulde in het teken van Verdraagzaamheid en wordt uitgevoerd door een veteraan uit Nederland, België, Engeland, Tsjechië en Duitsland sámen. Als deze voormalige vijanden zich hierna de hand schudden, barst telkens weer een spontaan applaus uit.

Wij nodigen graag alle belangstellenden uit de herdenking bij te wonen want herdenken doe je niet alleen, maar samen, vriend en (voormalig) vijand, mét elkaar!

Het Comité Herdenkingsmonument Militairen heeft bovendien een tentoonstelling naar Leudal gehaald met zeer indrukwekkende foto's. Deze reportage van Anne Makaske met zwart-wit foto's van veteranen en verzetslieden draagt de titel "Shades of grey" en laat duidelijk zien dat oorlog niet zwart-wit is. De tentoonstelling is te zien vanaf 13 november tot en met 31 december 2011.

Op 17 november is het museum om logistieke redenen gesloten.