Gemeente Leeuwarden

Leeuwarden gaat voor Culturele Hoofdstad van Europa 2018

Luchtfoto van Leeuwarden

In 2018 zijn Nederland en Malta aan de beurt om de Culturele Hoofdstad van Europa te leveren. Leeuwarden zet alles op alles om de kandidaatstelling voor te bereiden. Samen met de provinsje Fryslân maakt Leeuwarden zich hiervoor sterk.

Kandidaten Culturele Hoofdstad

Culturele Hoofdstad geeft Fryslân een enorme sociale -, culturele - en economische oppepper voor nu, 2018 en ver daarna. Daarvoor wordt een bidboek opgesteld, dat door een internationale jury wordt beoordeeld. De provinsje Fryslân en de gemeente Leeuwarden zijn het er over eens om Leeuwarden voor te dragen als Culturele Hoofdstad van Europa. Zij zullen hier samen met de Stichting Fryslân 2018 aan werken. Naast Leeuwarden doen mee aan de selectie: Den Haag, Brabantstad (Eindhoven), Maastricht en Utrecht. Malta levert de hoofdstad Valletta.

Profilering

De positie van Culturele Hoofdstad wordt zoveel mogelijk gekoppeld aan een aantal grote programma's en projecten waar Leeuwarden sterk in is: de binnenstad, energie en water, Digitale Agenda Fryslân en de ontwikkeling van de University Campus Fryslân. Bewoners en bedrijven worden geprikkeld mee te doen en met nieuwe ideeën te komen om Leeuwarden en Fryslân nog krachtiger te maken. We stimuleren dit met de inzet van culturele evenementen en uitingen. Het proces naar een Culturele Hoofdstad kan ingezet worden om met elkaar de samenleving te veranderen.

Cultuur

Cultuur heeft te maken met de wijze waarop we samenleven in Fryslân, met onze gebruiken, wijze van samenwerken en samen leven. Er zal worden samengewerkt met inwoners, bedrijven en vrijwilligers om initiatieven te realiseren die bijdragen aan de (sociale) economie, aan versterking van gemeenschapszin en de sociaaleconomische ontwikkeling van Fryslân en Leeuwarden. Leeuwarden is de motor van de regionale economie. Voldoende werkgelegenheid is van groot belang voor Fryslân. Waar banen verdwijnen, verdwijnen uiteindelijk ook bewoners. Het einddoel moet zijn Fryslân als een open, trotse, veerkrachtige regio in Europa, dy't libbet as in hert.

Titel Culturele Hoofdstad

Doel van de Culturele Hoofdstad van Europa is het uitdragen van het Europese culturele erfgoed in al zijn rijkdom en diversiteit. De Europese Commissie maakt begin 2014 bekend welke stad de titel krijgt.

Informatie

Wilt u meer informatie over Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018? In de persmap (PDF, 572 kB, opent in nieuw venster) leest u meer of bekijk het filmpje.
Zie het origineel