Gemeente Oldebroek


Beleid Oldebroek jeugdonderkomens geëvalueerd

Uit de evaluatie van het beleid 'jeugdonderkomens op particulier terrein' (JOP) blijkt dat het gevoerde beleid van de gemeente Oldebroek in de afgelopen vier jaar succesvol is geweest.

Forse daling JOP's
In 2006 waren er 18 van dergelijke jeugdonderkomens bij de gemeente bekend. Daarvan zijn er nu nog 3 over, die als zodanig in gebruik zijn. Met de eigenaren van deze jeugdonderkomens worden op dit moment gesprekken gevoerd om te bezien of deze binnen de bestaande regelgeving, als 'huiskamerkeet' met een zgn. verlengd huiskamergebruik, functioneel kunnen blijven. Daarbij zal voldaan moeten worden aan de drank- en horecawetgeving, de planologische- en bouwvoorschriften, de veiligheidsvoorschriften en de APV en Opiumwet.

Geen overlast bij sluiting en opheffing
Sluiting of opheffing van de JOP's heeft nergens geleid tot overlast of negatieve effecten op de openbare orde of veiligheid. Een voorzichtige conclusie is dat het snel gegroeide aantal jongerenontmoetingsplaatsen mede door een voorzichtig en duidelijk beleid van de gemeente tot heel normale proporties is teruggebracht. Uitgangspunt voor de overgebleven 3 JOP's is dat met handhaving van het huidige beleid en regelgeving de verantwoordelijkheid meer bij de eigenaren en ouders wordt gelegd.