Kamer van Koophandel

Twaalf Min of Meer winnaar van Veiligheidsprijs RPC Haaglanden 2011

donderdag 17 november 2011

Op woensdag 16 november jl. is het project Twaalf Min of Meer uit de bus gekomen als winnaar van de Veiligheidsprijs RPC Haaglanden 2011. Vier genomineerde projecten (uit 16 inzendingen) streden om een Award én een cheque van 2.500,-- te besteden aan het winnende project dat criminaliteitspreventie nastreeft. Het publiek uit de zaal en de jury kozen tijdens een informele bijeenkomst bij Kamer van Koophandel (KvK) Den Haag het meest aansprekende project. Gert Zandsteeg, voorzitter van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) heeft de prijs uitgereikt aan de winnaar.

Twaalf Min of Meer
Het doel van het project Twaalf Min of Meer is om door het vroegtijdig signaleren van normafwijkend gedrag bij jongeren rond de 12 jaar, de overlast in de Haagse wijk Houtwijk terug te dringen en te voorkomen dat deze jongeren in de criminaliteit belanden. In de wijk Houtwijk kopieert een groep 10- tot 14-jarigen overlastgevend gedrag van oudere broers en vrienden. Dit project probeert die tendens te doorbreken. Wijkagenten werken hierbij samen met o.m. Stichting VOOR, basisscholen, woningbouwverenigingen en de sportvereniging in Houtwijk. Het project is maart 2011 gestart. Met de meest aandacht vragende jongeren en hun ouders zijn op het politiebureau gesprekken gevoerd en afspraken gemaakt. Dit werkt. De afgelopen maanden is de jongerenoverlast afgenomen in Houtwijk.

Veiligheidsprijs RPC Haaglanden 2011
De vier projecten die genomineerd waren voor de Veiligheidsprijs RPC Haaglanden 2011 zijn: Project Streetwatch in Zoetermeer, Project Buurtpreventie Buitengebied De Lier, Project VirtuaLock Community en Project Twaalf Min of Meer in Den Haag. Presentaties van deze projecten én die van de winnaar van 2009 (Collectieve Briefing Centrum Den Haag) laten zien dat criminaliteitspreventie in de praktijk werkt, niet in het minst door de gezamenlijke aanpak van ondernemers, politie, gemeente en andere partijen.

De prijs, die voor de vierde maal is uitgeschreven en om de twee jaar wordt uitgereikt, heeft als doel eenvoudige maar doeltreffende oplossingen voor problemen voor een veilige leef- en werkomgeving onder de aandacht te brengen en te belonen. Ook het prikkelen van ondernemers en organisaties om met initiatieven te komen of om vooral door te gaan op de ingeslagen weg is een doel van de prijs. Het RPC is opgericht door Politie Haaglanden en KvK Den Haag.

Veilig ondernemen
Om ondernemers bij veilig ondernemen te ondersteunen, stimuleert KvK Den Haag projecten gericht op criminaliteitspreventie. Het filmpje Crimineel de baas geeft in 1 minuut op een originele manier een aantal eenvoudige veiligheidstips. Via de site www.kvk.nl/onderneemveilig is nog veel meer praktische informatie te vinden.

Bron: KvK Den Haag