Universiteit van Tilburg

Persbericht 17 november 2011

Criminoloog Jan van Dijk wint prestigieuze Stockholm Prize in Criminology

De Stockholm Prijs voor Criminologie 2012 is toegekend aan de criminoloog Jan van Dijk van Tilburg University, zo is in Washington DC bekend gemaakt. Deze prijs wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt voor topprestaties op het gebied van de criminologie door het Zweedse Ministerie van Justitie. Er is een geldbedrag aan verbonden van 1 miljoen Zweedse kronen (110.000 euro).

De Stockholm Prize in Criminology geldt als de meest prestigieuze binnen het vakgebied en wordt daarom vaak aangeduid als de Nobelprijs voor criminologie. Hij zal op 12 juni 2012 worden uitgereikt tijdens een ceremoniële bijeenkomst in het stadhuis van Stockholm in aanwezigheid van Koningin Silvia van Zweden.

Criminoloog Jan van Dijk ontvangt de prijs vanwege het opzetten van de Internationale Slachtofferenquête. Deze enquête naar ervaringen van burgers met criminaliteit is sinds 1989 een of meerdere keren uitgevoerd in tachtig verschillende landen. In totaal is de enquête afgenomen onder ruim 350.000 burgers.

Jan van Dijk is sinds 2006 als hoogleraar victimologie verbonden aan het International Victimology Institute Tilburg ( INTERVICT) van Tilburg University. Zijn leerstoel, vernoemd naar Mr Pieter van Vollenhoven, wordt gesponsord door het Fonds Slachtofferhulp. Eerder was Van Dijk onder meer werkzaam als directeur van het onderzoekscentrum van het Ministerie van Justitie (WODC) en als directeur van het crime prevention programma van de Verenigde Naties in Wenen. In Nederland is Van Dijk mede bekend als oprichter en eerste voorzitter van Slachtofferhulp Nederland.