Gemeente Kampen

Gemeente Kampen moet bezuinigen op Participatiebudget

17-11-2011 De burger en zijn eigen kracht is het uitgangspunt. De gemeente Kampen krijgt te maken met flinke bezuinigingen vanuit het Rijk. Zo wordt er onder meer bezuinigd op het Participatiebudget. In 2012 is er 50% minder geld beschikbaar voor re-integratievoorzieningen voor bijstandsgerechtigden. De gemeente wordt hierdoor gedwongen kritisch te kijken naar de activiteiten om mensen die in de bijstand zitten weer aan het werk te helpen. De bezuiniging op het Participatiebudget is één van de maatregelen die het Kabinet neemt vooruitlopend op de Wet werken naar vermogen (Wwnv).

Bij de inzet van schaarse participatiemiddelen zal de gemeenteraad een aantal keuzes moeten maken voor 2012. Het zijn geen gemakkelijke keuzes, omdat ze van invloed zijn op onze burgers. Het uitgangspunt is dat iedereen een bijdrage levert aan de samenleving, waar mogelijk door middel van werk.

Om de bezuiniging te kunnen realiseren, stelt het college de raad voor een aantal subsidieregelingen af te bouwen. Zo is het voorstel om de subsidie aan werkgevers in het kader van de voormalige ID- en WIW-regeling af te bouwen, de loonkosten van de Stadswachten af te bouwen en de premies die mensen stimuleren om uit te stromen (activeringspremie) af te schaffen. Ook zullen er minder re-integratietrajecten uitbesteed worden aan re-integratiebureaus.

Het is van groot belang dat de werkgevers in Kampen en omstreken kansen willen bieden aan mensen die iets verder van de arbeidsmarkt staan. We zullen de werkgevers dus (nog) meer moeten gaan betrekken bij en ondersteunen in het bieden van mogelijkheden aan bijstandsgerechtigden. Ook het gemeentelijk personeel zelf zal een grotere rol moeten gaan spelen bij het stimuleren van mensen om aan de slag te gaan. De burger en zijn eigen kracht is het uitgangspunt. We zullen de burgers stimuleren om de verantwoordelijkheid voor zichzelf en de maatschappij te nemen.

Voor die groep voor wie het zelf lastiger is om weer aan het werk te gaan, stelt het college voor om de inzet van re-integratiemiddelen of werk met behoud van uitkering te behouden, omdat daarmee de kans op werk wordt vergroot. Voor de meest kwetsbaren is het erg belangrijk dat zij gebruik blijven maken van mogelijkheden zoals AWBZ-begeleiding of deelname aan vrijwilligerswerk. Hierbij zullen we het gebruik van bestaande voorzieningen zoveel mogelijk stimuleren. Ook jongeren tot 27 jaar blijven speerpunt. Om hen goed te kunnen ondersteunen is het nodig dat we ons (nog) meer gaan inzetten voor een goede aansluiting tussen school en werk.

Ingrijpende keuzes

Wethouder Lidi-Kievit Braakman: "Dit is een forse bezuiniging van het Rijk, waardoor we genoodzaakt zijn om ingrijpende keuzes te maken. We kiezen er als college voor om de mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt en kwetsbaren zoveel mogelijk te blijven ondersteunen. Ook jongeren tot 27 jaar blijven speerpunt. Verder stimuleren we die groep mensen bij wie dat kan zoveel mogelijk om de verantwoordelijkheid voor zichzelf en de maatschappij te nemen. Tegelijk doen we een beroep op werkgevers om open te staan voor en mogelijkheden te bieden aan deze groep mensen. Op die manier blijft de gemeente Kampen, samen met haar burgers en de samenleving als geheel, ook in 2012 in staat om zoveel mogelijk mensen die dat kunnen aan de slag te krijgen".

Nieuwe Wet werken naar vermogen (Wwnv)

Het kabinet vindt dat teveel mensen die wel kunnen werken, nu langs de kant staan. Om ervoor te zorgen dat zoveel mogelijk mensen via werk in hun eigen onderhoud kunnen voorzien, voert het kabinet vanaf 1 januari 2013 de nieuwe Wet werken naar vermogen (Wwnv) in. In deze wet worden bestaande regelingen zoals de Wet Werk en Bijstand, de Wet sociale werkvoorziening en de Wajong samengevoegd tot één regeling. Al voordat deze wet wordt ingevoerd zal de gemeente Kampen een aantal slagen moeten maken. Vooruitlopend op de nieuwe wet wordt namelijk al bezuinigd op het Participatiebudget en is er in 2012 al minder geld beschikbaar voor voorzieningen voor bijstandsgerechtigden, inburgering en volwasseneducatie. Naast de bezuiniging op het Participatiebudget heeft de staatssecretaris ook een aanscherping van de Wet werk en bijstand (WWB) aangekondigd per 1 januari 2012.

De gemeenteraad spreekt zich op 22 december a.s. uit over de voorstellen van het college over het Participatiebudget en de aanscherping van de Wwb.
17-11-2011