Rijksoverheid

Uitreiking 3e KVO-ster

Toespraak | 24-11-2011

Toespraak door staatssecretaris Teeven tgv uitreiking 3^e KVO-ster aan winkelcentrum Streekhof in Stede Broec. Maandag 24 oktober, 2011.

Dames en heren,

Als je als laatste spreker het woord krijgt, loop je altijd een beetje het risico dat alles al zo'n beetje gezegd is. En ik heb hier vanmiddag al heel veel goede dingen gehoord. Laat ik maar meteen zeggen dat ik zeer onder de indruk ben van de manier waarop gemeente, politie, brandweer, ondernemers en de vastgoedbranche hier in Stede Broec nauw samenwerken om dit prachtige winkelcentrum "De Streekhof" veilig, schoon en sfeervol te maken én te houden. Het doet me deugd dat ik die inspanningen zo meteen mag gaan bekronen door de uitreiking van de derde ster - de hoogste onderscheiding - in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen. Dat lijkt me tevens een zeer toepasselijk verjaardagscadeau; want ik heb begrepen dat De Streekhof dit jaar ook nog eens 25 jaar bestaat!

Vijf jaar geleden bent u met het Keurmerk Veilig Ondernemen aan de slag gegaan. De Streekhof had toen nogal veel last van een groep hangjongeren, vooral op koopavonden en in de weekends. Het winkelend publiek voelde zich duidelijk minder prettig in het winkelcentrum, geïntimideerd en ook onveilig. Klanten begonnen De Streekhof te mijden. Een slechte ontwikkeling natuurlijk, waar u zich niet bij wenste neer te leggen. En terecht niet!

U hebt toen een heel verstandige keuze gemaakt, door met alle betrokken partijen - winkeliers, gemeente, politie, brandweer en vastgoedeigenaar
- de handen ineen te slaan en gezamenlijk te gaan werken aan een veiliger en schoner winkelcentrum, in het kader van het Keurmerk Veilig Ondernemen.

Binnen een jaar had De Streekhof de eerste KVO-ster al te pakken. Twee jaar later, in 2009, wist u de tweede KVO-ster in de wacht te slepen, waarbij ook de directe omgeving van het winkelgebied werd betrokken. En ook daarna bent u niet op uw lauweren gaan rusten. Integendeel: u hebt een nieuwe veiligheidsanalyse laten uitvoeren, uw plan van aanpak verder aangescherpt en ook deze maatregelen weer doorgevoerd. Ik noem hier onder meer de invoering van huisregels, surveillance door een beveiligingsdienst, een speciale website voor de winkeliersvereniging - met het oog op een goede onderlinge informatie-uitwisseling - deelname aan sms-alert en goed gebruikmaken van de mogelijkheid een collectief winkelverbod op te leggen. Deze en andere maatregelen hebben geleid tot het fantastische resultaat dat De Streekhof nu - als eerste winkelcentrum in West-Friesland en als tweede in de regio Noord-Holland Noord - wordt onderscheiden met de derde KVO-ster! En dat is een groot compliment waard!

Als staatssecretaris van Veiligheid & Justitie juich ik deze inspanningen uiteraard van harte toe. Onderzoek van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel wijst immers uit dat de maatregelen in het kader van KVO ook echt werken! De overvallen en diefstallen in het winkelgebied nemen significant af, winkeliers voelen zich veiliger en de klanten winkelen er weer met plezier! Zo ook hier in De Streekhof.

Dames en heren, ik vind het uitstekend dat ondernemers op het gebied van veiligheid niet alleen naar de overheid kijken, maar ook hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Zoals u weet, heeft de aanpak van overvallen de hoogste prioriteit van de minister en mij. Het gaat om een bijzonder ernstig delict, met een enorme impact op de slachtoffers en hun omgeving. Het zal je maar gebeuren dat je als winkelier recht in de loop van een pistool kijkt, of dat je ziet dat een van je collega's een mes op de keel krijgt gedrukt. Dit kunnen en mogen we niet tolereren - en dat doen we dan ook niet!

De afgelopen twee jaar zijn onder impulsen van de Taskforce Overvallen al goede resultaten geboekt: ten opzichte van 2010 is het aantal overvallen over de eerste zeven maanden van dit jaar al met 15 procent afgenomen! Dat is uiteraard heel mooi, maar we zijn er zeker nog niet. Dat aantal moet nog verder omlaag! Daar werken we dan ook hard aan. Ook het Keurmerk Veilig Ondernemen speelt daarbij een belangrijke rol. Vanuit het programma Aanpak Gewelddadige Vermogenscriminaliteit op mijn ministerie, stimuleren we het KVO actief: zo financieren we dit jaar 15 extra KVO-trajecten, waarbij het accent ligt op de overvallen-aanpak. In goede samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven, moeten we er in kunnen slagen het aantal overvallen in deze kabinetsperiode met zeker 25 procent te doen afnemen!

En er is méér. Ook hier in Stede Broec blijkt weer dat een winkelgebied met KVO-sterren het in tal van opzichten gewoon goed doet: ook het aantal gevallen van geweld, winkeldiefstal, jeugdoverlast, graffiti en beschadigingen is in De Streekhof zienderogen afgenomen. En de klanten... die zijn weer teruggekomen!

De Streekhof strekt de streek West-Friesland tot voorbeeld! Het is een winkelcentrum waar het in alle opzichten goed toeven is. Daar mag u met recht trots op zijn - al bent u als Westfriezen natuurlijk nuchter genoeg om niet "zo groosk as 'n skelig varken op z'n snoet" te worden. Hoe dan ook: ik vind het in elk geval een grote eer dat ik nu mag overgaan tot het uitreiken van de derde KVO-ster. U hebt hem verdiend!