Rijksvoorlichtingsdienst

Landelijke dekking slachtofferloketten een feit

Staatssecretaris Teeven (Veiligheid en Justitie) heeft vanochtend in Groningen het elfde en laatste slachtofferloket geopend. Hiermee kunnen slachtoffers van misdrijven nu in heel Nederland terecht bij één loket dat hen ondersteunt bij het uitoefenen van hun rechten in het strafproces. Ook krijgen slachtoffers er informatie over het verloop van het proces. De landelijke dekking van slachtofferloketten is een nieuwe stap in de versterking van de positie van slachtoffers die dit kabinet voorstaat.

Het slachtofferloket is een samenwerkingsverband tussen Openbaar Ministerie, politie en Slachtofferhulp Nederland. Doelstelling is niet de dader, maar het slachtoffer van het misdrijf centraal te stellen. Bij het loket kunnen slachtoffers terecht voor informatie zowel tijdens de opsporingsfase als tijdens de procesfase. Zo kunnen slachtoffers uitleg krijgen over wat er met hun aangifte gebeurt, over de procedure tijdens de zitting, over de uitspraak of over de afdoening van de strafzaak. Maar ook wordt bij het loket juridische ondersteuning geboden, zodat een slachtoffer beter gebruik kan maken van zijn rechten. Gedacht kan bijvoorbeeld worden aan het spreekrecht tijdens de zitting, of het recht om zich te voegen in de strafzaak om zo op een snelle manier de schade te kunnen verhalen. Veel van deze rechten zijn opgenomen in de wet Versterking positie slachtoffers die op 1 januari 2011 in werking is getreden. Elk slachtofferloket kent een centrale coördinator die er voor moeten zorgen dat de samenwerking tussen alle partijen optimaal is.

Staatssecretaris Teeven kondigde op 18 november 2010 aan de slachtofferloketten binnen een jaar landelijk in te willen voeren. Met de opening van het laatste loket vanochtend is deze doelstelling behaald. De loketten zijn gevestigd in Amsterdam, Arnhem, Breda, Den Haag, Haarlem, 's-Hertogenbosch, Groningen, Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Zwolle.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed