Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier

Kwelwater gekeerd

Publicatiedatum : 17 november 2011

In een aantal polders pakt het hoogheemraadschap de problemen met kwelwater aan. Het betreft de Zuiddijk en de Westdijk in de Beemster en de Noorddijk in de Schermer. De werkzaamheden worden in de tweede helft van november uitgevoerd.

Tot vier meter diep wordt er gegraven...

Op een aantal plekken in de Beemster en de Schermer is sprake van ernstige kwel door de dijk. Inspecties van afgelopen zomer wezen uit dat de situatie verslechterde. Er was geen acuut gevaar, maar het was wel nodig om de dijken te verbeteren.

Kleikisten

Op basis van onderzoek en ervaring besloot het hoogheemraadschap om kleikisten in te graven. Een kleikist is een verticale waterafsluitende kleilaag die als een soort muur in de dijk staat. Een graafmachine maakt een sleuf en de slechte materialen in de dijk, zoals veen, zand of puin worden vervangen door klei.

Schermer

Afgelopen maandag is een 25 meter lange kleikist ingegraven in de Noorddijk van de Schermer. De kist gaat dwars door de veenlaag en rust op de onderliggende kleilaag. In de dijk bleek op twee meter diepte een puinlaag te zitten, waaruit tijdens het graafwerk veel water de sleuf in kwam lopen. Dat is waarschijnlijk de boosdoener. Ook veenlagen veroorzaken vaak veel kwel en deze is dan ook grotendeels verwijderd

Beemster

Een dag later is begonnen met het ingraven van de kleikisten in de Beemster. In de Zuiddijk wordt in totaal ca. 350 meter kleikist gemaakt. Het probleem is ook hier de grote diepte van vier meter om de oude veenlaag te kunnen verwijderen. Daarnaast is er veel drangwater vanuit het Noord-Hollands Kanaal naar de sleuf. Tijdens het graven komen we ook oude ankerstangen van de vroegere damwand tegen. De ankerstangen zijn niet meer nodig en worden dan ook voor zover mogelijk verwijderd. Binnenkort wordt gestart met de Westdijk in de Beemster, waar zo'n 300 meter kleikist zal worden ingegraven.

...waar ook de oude ankerstangen tevoorschijn komen.

De sleuf wordt gevuld met klei uit het Drachterveld...

...waarna de klei wordt aangedrukt...

...en afgedekt met teelaarde.