Nederlands Jeugdinstituut

'Preventief kinderwerk bespaart duurdere jeugdzorg'

16 november 2011

Kinderwerkers helpen kinderen te leren samenleven. Zij stimuleren kinderen hun talenten te ontplooien en signaleren problemen, die ze met maatschappelijk werk, jeugdzorg en andere partners aanpakken. Zij leggen verbindingen tussen drie leefmilieus: school, thuis en vrije tijd in een complexe samenleving. "Preventief kinderwerk bespaart duurdere jeugdzorg", dát was de belangrijkste boodschap van hoogleraar Hans van Ewijk op Kinderwerkersdag 2011, die op 14 november plaatsvond in Utrecht.

Kinderwerk partner van de jeugdzorg

Dat de Kinderwerkersdag 2011 dit jaar in de Week van de Jeugdzorg viel, is geen toeval. Het kinderwerk is een belangrijke partner van de jeugdzorg. Maar liefst 14% van de jeugd maakt gebruik van geïndiceerde zorg of speciaal onderwijs. Veel van deze jeugdigen kunnen volgens Van Ewijk effectiever en efficiënter geholpen worden door kinderwerkers en andere welzijnswerkers in de buurt. "Zij signaleren problemen vroegtijdig. Zij versterken de eigen kracht van kinderen, ouders en hun sociale netwerk. Welzijnswerk, jeugdzorg en het onderwijs kunnen complexere problemen aanpakken in gezamenlijke arrangementen." Gemeenten worden in de komende jaren integraal verantwoordelijk voor de uitvoering van zorg voor kinderen, jongeren en hun opvoeders. Zij krijgen zowel de regie over de jeugdzorg als over het welzijnswerk. Investeren in preventief welzijnswerk - zoals kinderwerk, jongerenwerk en maatschappelijk werk - wordt voor gemeenten extra aantrekkelijk omdat hiermee duurdere, gespecialiseerde hulpverlening van de jeugdzorg minder vaak nodig is.

Signalerende functie

Kinderombudsman Marc Dullaert betoogde op Kinderwerkersdag dat kinderwerkers belangrijke partners van kinderen zijn, dicht bij huis. Zij hebben een belangrijke signalerende functie. Ook kunnen zij plekken bieden aan kinderen die extra aandacht nodig hebben. "Men is blij als het aantal meldingen van kindermishandeling beter wordt geregistreerd, maar daar zijn die kinderen niet mee geholpen."

Onmisbare schakel

Kinderwerkers helpen het Internationale Verdrag inzake de Rechten van het Kind in de praktijk te brengen, in buurten waar kinderen opgroeien. Ook ondersteunen kinderwerkers kinderen bij hun actieve burgerschap. Actief burgerschap leren veel kinderen niet thuis of op school. Ouders zijn gericht op het opgroeien en opvoeden van hun kinderen. De school houdt zich bezig met educatie en sociale ontwikkeling. Kinderwerkers (professionals én vrijwilligers) leren kinderen om hun sociale competenties in te zetten en brengen hen in aanraking met situaties waarin zij als actieve burger kunnen oefenen.Kinderwerkers zijn onmisbare schakels in de buurt tussen school, ouders en jeugdzorg.

Kinderwerkersdag

De Kinderwerkersdag is een jaarlijkse studiedag van de Beroepsvereniging Kinderwerk/BVjong, georganiseerd door Child in the City in samenwerking met het Nederlands Jeugdinstituut, MOVISIE, Verdiwel, Scouting Nederland, NUSO, Stichting Alexander, Steunpunt KinderVakanties en Landelijk Steunpunt Roefelen.