Gezondheidsraad


Rotterdam studie uitgebreid met lever- en huidonderzoek

16 november 2011



* Wet bevolkingsonderzoek: ERGO uitgebreid met lever- en huidonderzoek

Om onderzoek te doen naar risicofactoren voor leververvetting en huidaandoeningen binnen het Erasmus Rotterdam Gezondheid Onderzoek (ERGO, ook wel de `Rotterdam-studie' genoemd) heeft het Erasmus Medisch Centrum te Rotterdam een vergunning aangevraagd vanwege de Wet op het bevolkingsonderzoek (WBO). ERGO is een langlopend epidemiologisch bevolkingsonderzoek, waarvan sommige delen vergunningplichtig zijn volgens de WBO. Op 16 november 2011 bracht de Commissie Bevolkingsonderzoek van de Gezondheidsraad hierover een positief advies uit aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Leververvetting zou geassocieerd kunnen zijn met leverkanker, maar de commissie oordeelde dat de samenhang onduidelijk is en dat de kans op leverkanker zo klein is, dat er in het onderzoek geen sprake is van een gerede kans op leverkanker. Voor dit deel is daarom volgens de commissie geen vergunning nodig.

Huidkanker komt veel voor en daarom is dit deelonderzoek naar huidaandoeningen zoals huidkanker wel vergunningplichtig. De commissie hield bij de toetsing van deze studie aan de wettelijke criteria van de WBO vooral rekening met de verhouding tussen nut en risico en de informatie daarover. De commissie ziet geen redenen om de vergunning te weigeren; de risico's voor de deelnemers zijn zeer gering en ze worden er goed over geïnformeerd.