VU medisch centrum

Patiënten verwend met heerlijke smoothies


17 november 2011

Elke tweede woensdag in de maand wil de foodbar `De Lounge' op de zesde verdieping van de polikliniek VUmc CCA diagnose en behandeling speciale gerechten serveren voor oncologiepatiënten en hun begeleiders. Hiermee hoopt de dienst diëtetiek en voedingswetenschappen het belang van voeding tijdens ziekte en behandeling onder de aandacht te brengen.

Foto: Mark van den Brink Soep, melk, chocolademelk, gebak, koek, snoep en natuurlijk koffie en thee, dat zijn de zaken die patiënten op dit moment in de foodbar kunnen krijgen. "Het assortiment is nog volop in ontwikkeling", legt hoofd unit voeding Martin Roosemalen uit. "We willen eerst kijken waar patiënten behoefte aan hebben. Op 8 november zijn we gestart met gerechten uit het kookboek 'Gezond eten rond chemotherapie'."

Heerlijke recepten
De gerechten worden samen met de koks door diëtist Marja Lantinga bereid. "Ik ben gespecialiseerd in oncologiepatiënten", vertelt ze. "Hoewel ik gepensioneerd ben, houd ik me nog steeds bezig met voedingsadviezen." Op die manier kwam ze in contact met José van Mil, de auteur van het kookboek, en hielp haar de gerechten af te stemmen op oncologiepatiënten.
"Probleem is dat deze patiënten vaak een droge, gevoelige mond hebben én een gebrek aan eetlust. Het is belangrijk dat ze in conditie blijven, maar de bestaande drinkvoeding vindt niet iedereen even smakelijk. Die zijn zo gemaakt dat je met drie pakjes voldoende voedingstoffen binnenkrijgt. Het kookboek staat vol met heerlijke recepten die gemakkelijk zelf te maken zijn van verse ingrediënten. Er is dus een goed alternatief. De eerste woensdag stonden de smoothies op het menu, maar in december maak ik soep en de maand daarna verschillende mousses."

Venkelsoep
½ sneetje volkorenbrood (zonder korsten)

1 venkel

1 klein uitje

3 eetlepels olijfolie

250 ml kippenbouillon (van tablet)

5 eetlepels room of sojaroom
Snufje zout en peper

Snij het brood in kleine stukjes. Maak de venkel schoon en snij deze in kleine stukjes (het fijne groen bewaren als versiering). Pel en hak het uitje fijn. Verhit de olijfolie in een steelpannetje en bak hierin de venkel en het uitje 3 minuten op een matig vuur. Voeg het brood en de bouillon toe en kook 15-20 minuten, tot de venkel heel zacht is. Voeg de room toe en kook nog 1 minuut. Pureer de soep zo fijn mogelijk met een staafmixer of foodprocessor. Voeg zout en peper naar smaak toe en bestrooi met venkelgroen.
Uit: 'Gezond eten rond chemotherapie'

'Gezond eten rond chemotherapie' van José van Mil is te koop bij de boekhandel en kost 19,95 euro.

Fotobijschrift: Een enthousiaste Lenny Jansen voorzag patiënten en bezoekers van een hartige spinazie-walnoten smoothie of een zoete aardbeien-cranberry smoothie

Monique Krinkels
bron: Tracer