Gemeente Urk

Persberichten

Tuinafval in het najaar

Nu de winter er aan komt, maken veel mensen de tuin winterklaar. Dit levert veel tuinafval op. Nog te vaak beland dit materiaal bij het restafval. Als het bij het restafval terecht komt wordt het verbrand. Dit is zonde, want het kan ook duurzaam worden verwerkt. Het is daarom belangrijk tuinafval goed te scheiden.

Waarom tuinafval scheiden?

In het restafval zit jaarlijks nog gemiddeld 50 kg grof tuinafval en gft-afval. Dit wordt, samen met de rest van het restafval verbrand. Dat is zonde, want dit materiaal is ook duurzaam te verwerken. Het tuinafval dat ROVA gescheiden inzamelt, wordt in veel gemeenten gecomposteerd. Maar het kan nog beter! Gft en tuinafval worden tegenwoordig steeds vaker vergist. Dit levert groen gas op. Dit duurzame gas kan worden gebruikt als brandstof voor bijvoorbeeld inzamelvoertuigen of voor de verwarming van gebouwen. Het materiaal dat overblijft na vergisting, wordt gecomposteerd. En compost is een uitstekende natuurlijke bodemverbeteraar voor uw tuin!

Hoe kunt u tuinafval aanbieden?

Tuinafval wordt bij laagbouwwoningen huis-aan-huis ingezameld via de gft-container. Voor tuinafval dat te groot is voor de container (grof tuinafval) zijn andere inzamelmogelijkheden. U kunt grof tuinafval naar uw lokale milieubrengstation brengen. Daarnaast biedt ROVA in een aantal gemeenten de mogelijkheid het grof tuinafval op te halen. Op www.rova.nl en in de afvalwijzer vindt u alle informatie over de inzameling van tuinafval in uw gemeente.

Gemeente Urk en ROVA zetten in op een schone en duurzame samenleving

Onder het motto `Afval scheiden is Goud!' zetten de gemeente Urk en ROVA in op een schone en duurzame leefomgeving. Het goed scheiden van afval speelt daarin een belangrijke rol. Want hierdoor kunnen de verschillende afvalstromen goed worden gerecycled. Dit scheelt enorm, want zo zijn bij het maken van nieuwe producten minder originele grondstoffen en fossiele brandstoffen nodig. Omdat het afval niet wordt verbrand, maar wordt gerecycled, leidt het ook tot minder uitstoot van CO2 . Zo ziet u, het scheiden van (tuin)afval is ècht de moeite waard!

Meer informatie?

Meer informatie over afval scheiden en de afvalinzameling in uw gemeente vindt u op www.rova.nl. Met al uw vragen kunt u terecht bij de klantenservice van ROVA, telefoonnummer (038) 427 37 77 of e-mail klantenservice@rova.nl.