Gemeente Almelo

Uitkomsten enquête binnenstad

17 november 2011 - Op dinsdag 22 november bespreekt de gemeenteraad de vernieuwde stedenbouwkundige visie op de binnenstad. Voorafgaand aan die vergadering, die om 19.00 begint, zijn de eerste resultaten bekend gemaakt van de enquête die Almelose raadsleden in oktober op de markt hielden tijdens de Week van de Lokale Democratie.

Raadslid Gina Rozema in gesprek met een voorbijganger

Voorbijgangers werden vijf vragen over de binnenstad voorgelegd. Inwoners konden ook via deze website of met een antwoordkaart reageren. In totaal hebben 188 mensen antwoord gegeven op de vijf vragen. 26 inwoners hebben aangegeven bij de raadsvergadering over de binnenstad van dinsdag te willen zijn. De antwoorden geven de raadsleden een impressie van wat Almeloërs een aantrekkelijke binnenstad vinden. Hieronder vindt u een korte samenvatting van de antwoorden die door inwoners zijn gegeven.

Vraag 1: Waarom bent u in de binnenstad?

Op deze vraag heeft vrijwel iedereen geantwoord: voor de markt, winkelen of boodschappen doen.

Vraag 2a :Wat vindt u fijn in de Almelose binnenstad?

Iets minder dan de helft zegt het gezellig te vinden in de stad, aardige mensen, goed bereikbaar, prettige markt, goede sfeer en veel groen. Iets meer dan de helft gaf als opmerking de binnenstad niet gezellig te vinden, bijvoorbeeld door veel leegstand, weinig winkels, geen variatie, overlast van fietsen, en duur parkeren.

Vraag 2b: Wat mist u?

Veel mensen noemen het gemis van V&D en Bijenkorf. Daarnaast meer winkels, meer variatie in winkelaanbod, aparte winkels, exclusieve winkels, meer cafeetjes, openbaar toilet, groentewinkel, bloemenwinkel, discotheek, bestrating begaanbaar maken voor iedereen, plein met meerdere terrassen.

Vraag 3: Welke rol speelt water in de binnenstad voor u?

Bijna driekwart van de bezoekers vindt het geldverspilling en onzin. Ongeveer een kwart van de bezoekers gaf als antwoord: gezellig, positief, goed idee, maar wel in combinatie met terrasjes, moet wel opvallen.

Vraag 4 : Naar welke binnenstad gaat u graag en wat vindt u daar aantrekkelijk?

Een kwart zegt naar Enschede te gaan, meer winkels en meer variatie in winkelaanbod en de markt. Ook Hengelo wordt vaak genoemd (onder meer: toegankelijker voor scootmobiel). Verder zijn Borne en Rijssen, Vriezenveen en Wierden genoemd (gratis parkeren en gemoedelijke sfeer). Zwolle, Deventer (historische gebouwen, brocante winkels en speciale winkelroutes). Daarnaast worden nog enkele grote steden genoemd.

Vraag 5:Wat zou u de gemeenteraad willen adviseren voor verbetering van de binnenstad?

Voorkomen van leegstand loopt als een rode draad door alle vragen heen. Meer vrijheid voor ondernemers, leuke winkels (geen eenheidsworst), ontwikkelen op Almelose maat. Ook veiligheid en een openbaar toilet komen regelmatig terug in de antwoorden.

De raadsvergadering van dinsdag 22 november begint om 19.00 uur, u bent van harte welkom als toehoorder. De raadsvergadering en is ook te volgen via de webcam via www.almelo.nl. Daar vindt u ook de complete agenda en alle stukken.