Gemeente Roermond

Roermond goed voorbereid de winter in

In de afgelopen twee strenge winters heeft de Gemeente Roermond hard gewerkt om de wegen tijdens sneeuw en vorst begaanbaar te houden. Zo werd gestrooid met een mengsel van Argex en zout en is het landelijk zoutloket ingeschakeld om over voldoende strooizout te kunnen beschikken. Deze ervaring zorgde ervoor dat de Gemeente Roermond contact zocht met het inkoopbureau Noord- en Midden-Limburg. Met diverse gemeenten is vervolgens een contract opgesteld om het wegenzout voor de komende jaren centraal in te kopen met vooraf vastgestelde prijzen en leveringsvoorwaarden. Met deze gezamenlijke aanbesteding hebben de deelnemende gemeenten ook prijstechnisch goede zaken gedaan.

Momenteel wordt op de gemeentewerf aan de Slachthuisstraat een uitbreiding van de zoutloods gerealiseerd en gaat de opslagcapaciteit van 300 naar 700 ton. Daarnaast hebben de gemeenten de zoutleverancier de verplichting opgelegd om bij tekorten binnen 48 uur 20% van het geleverde zout extra te leveren. Dit betekent voor Roermond dat 60 ton extra zout op afroep kan worden geleverd. Ook heeft een uitbreiding van materieel plaatsgevonden. Verder zijn de strooiwagens gereviseerd en in de Roermondse kleuren gespoten. Om efficiencywinst te boeken zijn strooiroutes nog eens tegen het licht gehouden en daar waar nodig aangepast.

Tevens heeft overleg plaatsgevonden met de afdeling Sociale Zaken om tijdens sneeuwval werklozen in te zetten, onder andere bij zorgcentra, bushalteplaatsen, trappen en huisartsenposten. Wethouder IJff: We kunnen het als gemeente natuurlijk niet alleen. Daarom doe ik ook een beroep op onze inwoners om hun eigen stoep schoon te houden en eventueel anderen hulp aan te bieden. Dit wordt zeer op prijs gesteld, vooral door inwoners die slecht ter been zijn of vanwege andere gezondheidsklachten moeilijk hun stoep sneeuwvrij kunnen maken.