Gemeente Schiedam


15 november 2011

Gemeente Schiedam cluster Dienstverlening Postbus 1501 3100 EA SCHIEDAM Stadskantoor Stadserf 1 3112 DZ SCHIEDAM T 14 010 W www.schiedam.nl

Collegeberichten Schiedam van 15 november 2011
Thema Schiedam in 2012 `Verborgen Schatten' Het college heeft besloten dat `Verborgen Schatten' in 2012 het thema is van Schiedam. Verschillende evenementen en activiteiten in de Jeneverstad zullen dan in het teken staan van dit thema. Het idee achter `Verborgen schatten' is om Schiedammers aan het woord te laten over de voor hen bijzondere kwaliteiten van de stad. De in Schiedam geboren Cornelis Haga, eerste Nederlandse ambassadeur aan het Turkse Hof, is één van de verborgen schatten waar in 2012 speciale aandacht aan wordt besteed. Op 7 januari 2012 opent de burgemeester het themajaar tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Schiedam.

Schoonmaak na de jaarwisseling Op 1 januari 2012 begint Irado in opdracht van de gemeente met een stadsbrede schoonmaakactie. Alle brandplaatsen en noodzakelijke locaties worden als eerste gereinigd. Het is de bedoeling om vuurwerkresten zo snel mogelijk uit het straatbeeld te verwijderen. Op nieuwjaarsdag wordt gestart in de binnenstad en op doorgaande wegen. Op 2 januari 2012 zet de gemeente kleiner materieel in om de wijken schoon te maken. Het doel is dat de stad er snel weer netjes bijligt. Bovendien moet worden voorkomen dat kinderen blindgangers alsnog proberen af te steken. Het college doet een nadrukkelijk beroep op de Schiedammers om hun afgestoken vuurwerk ook zelf op te ruimen.

Beleidsplan integraal veiligheidsbeleid Het college zal de gemeenteraad voorstellen het beleidsplan integrale veiligheid 2012-2015 vast te stellen. In het beleidsplan staat wat Schiedam zal doen om de veiligheid in de komende jaren te bevorderen. De Schiedamse veiligheidsaanpak is onderverdeeld in vijf onderwerpen: veilige woon- en leefomgeving; jeugd en veiligheid; bedrijvigheid en veiligheid; fysieke veiligheid en integriteit en veiligheid. Daarnaast krijgt een aantal wijken maatwerk geboden. Doel van het beleidsplan is Schiedam in een continu proces merkbaar veiliger te maken voor iedereen. Schiedam wil ongewenst en crimineel gedrag terugdringen, zowel gebiedsgericht als persoonsgericht. Daarnaast wil de gemeente een veilige leefomgeving en een aantrekkelijke stad. Naar verwachting behandelt de raad het beleidsplan op 15 december 2011.



Voordracht Schiedam General Assembly Eurotowns Schiedam wordt voorgedragen als gastheer voor de General Assembly 2012 van Eurotowns. Het college heeft besloten tot de voordracht. De gemeente Schiedam is lid van Eurotowns, het netwerk van middelgrote steden in Europa. Dit jaar werd de Jenerverstad gekozen tot vice-voorzitter van dit netwerk. Het voorstel is om de jaarvergadering van Eurotowns te organiseren op 24 en 25 oktober 2012. Naast de jaarvergadering krijgt de organiserende gemeente de gelegenheid om de stad te laten zien aan vertegenwoordigers uit 10 Europese landen..

Concept subsidieverordening wijkbudgetten vastgesteld Het college stelt de raad voor de Subsidieverordening wijkbudgetten gemeente Schiedam 2012 vast te stellen. Op 20 september 2011 heeft het college het conceptontwerp van de subsidieverordening vastgesteld. Daarna is het ter inzage gelegd voor inspraak. Belanghebbenden zijn met de gemeente in discussie gegaan en maakten hun zienswijzen kenbaar. Op basis van de zienswijzen is de verordening op onderdelen aangepast. De belangrijkste aanpassingen zijn dat het aantal tranches per wijk nader te bepalen is, dat de zittingsduur voor de regiegroepleden is vastgelegd n dat het budget alleen besteed mag worden aan activiteiten in Schiedam.

Masterplan Schieveste geactualiseerd Het rapport actualisatie masterplan Schieveste is besproken. Aan de raad wordt voorgesteld dit rapport en de herziening van de grondexploitatie Schieveste fase 2 vast te stellen. Het masterplan `Schieveste kansrijk voor de regio' is in 2003 door de gemeenteraad vastgesteld. Hierin staan de visie en de ambities van de gemeente voor het gebied Schiedam centrum. Door ontwikkelingen in de afgelopen jaren was het nodig het masterplan te actualiseren. Zo krijgt `wonen' geen primaire functie meer.

Aanpak ter voorkoming van Ouderenmishandeling voortzetten Het college heeft besloten de aanpak van ouderenmishandeling in 2012 voort te zetten. Ook stelt het college dat de aanpak behoort tot het takenpakket van het Steunpunt Huiselijk Geweld. Verder hebben B en W kennisgenomen van de evaluatie van de Wet tijdelijk huisverbod.

Verder heeft het college · besloten een bestuursovereenkomst aan te gaan over lokaal emancipatiebeleid homoseksuelen, lesbiennes, transgenders en biseksuelen. De minister van OC&W heeft Schiedam gevraagd deel te nemen aan een project om homoemancipatiebeleid in de komende twee jaar verder te ontwikkelen; · het definitieve aanwijzingsbesluit losloopgebieden voor honden en hondentoiletten vastgesteld; · het controleprotocol voor de accountantscontrole op de jaarrekening besproken; · de concept Archiefverordening 2011 en het conceptbesluit Informatiebeheer gemeente Schiedam vastgesteld; · het werkplan Park A4 en ontwikkellocaties vastgesteld. De raad besloot op 30 juni 2011 o.a. tot de aanleg van het casco aan de landtunnel waarop sportvoorzieningen, recreatie en natuur kan worden gerealiseerd.


2