D66

donderdag 17 november 2011

Vergeet mensenrechten Iran niet

De ongekend strenge sancties die de Verenigde Staten, maar ook Nederland, aan Iran willen opleggen wegens de nucleaire dreiging zullen ernstige gevolgen hebben voor de bijna 70 miljoen Iraanse burgers.

Europarlementariër Marietje Schaake waarschuwt dat een totaal isolement het Iraanse regime steviger in het zadel kan helpen.

Mensenrechten

"We mogen door alle aandacht voor het atoomprogramma de Iraanse bevolking niet vergeten", stelt Schaake. "De mensenrechten worden in Iran al jaren op grote schaal geschonden. Dan helpt het niet als internationale grootmachten hun handen ervan af trekken en bijvoorbeeld geen enkele internationale financiële transactie meer mogelijk maken. Dat treft eerder de bevolking dan dat het de Iraanse leiders onder druk zet." Het Europees Parlement neemt donderdag op initiatief van Schaake een resolutie aan, waarin het het grote aantal executies, mishandelingen en de volledige onderdrukking van de oppositie in Iran in stevige taal veroordeelt.

Europese bedrijven medeplichtig

Opnieuw kwamen deze week twee gevallen aan het licht van Europese bedrijven die het Iraanse regime actief helpen bij het opsporen van oppositieleden. Zowel het Zweedse Ericsson als het Engelse Creative Software leverden en onderhouden een monitoringscentrum, waarmee het regime de bevolking scherp in de gaten houdt. Schaake, die hierover in het Europees Parlement een campagne leidt, verwerpt dit ten zeerste. "Europese bedrijven die willens en wetens betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen, gaan volledig in de fout. De EU moet deze digitale wapenhandel stoppen." De huidige wetgeving en sancties voorzien daarin helaas nog niet. "En de EU-lidstaten werken vooralsnog niet snel genoeg mee om dit aan te pakken", verklaart Schaake. De D66-politica is daarom in overleg met een aantal grote ICT-bedrijven, NGO's en de Europese Commissie om te zien hoe er snel een oplossing kan komen.

Slow motion

Het probleem van de mensenrechtenschendingen in Iran is dat ze zich als het ware in slow motion voltrekken: het is al jaren aan de gang. Het aantal executies, zelfs van minderjarigen, neemt alleen maar toe. Advocaten zitten vast voor het verdedigen van dissidenten. Journalisten en kunstenaars worden monddood gemaakt en met de rechten van vrouwen en minderheden is het zeer slecht gesteld. Schaake: "Maar omdat het ongoing business is, is er geen acute internationale verontwaardiging zoals bijvoorbeeld nu richting Syrië. Dat is wrang. Daarom blijf ik er aandacht voor vragen."