Gemeente Den Haag

Commissie sprak over huisvesting arbeidsmigranten

Op woensdag 16 november sprak de commissie Ruimte onder meer over de bouwvergunning voor de huisvesting van arbeidsmigranten aan de Jaap Edenweg.

Huisvesting arbeidsmigranten

De commissie startte de vergadering met de bespreking van de brief van de wethouder over de tijdelijke bouwvergunning en huisvesting van arbeidsmigranten aan de Jaap Edenweg 2/Lozerlaan. Een aantal fracties zei dat was afgesproken, dat de bouwvergunningverlening in de commissie zou worden besproken voordat het college hierover een besluit zou nemen.
Wethouder Smit zei dat in de brief van 4 oktober 2011 is gemeld dat de zienswijzen van bewoners- en belangenorganisaties geen aanleiding geven om de vergunning niet te verlenen. De wethouder gaf aan dat het college heeft gehandeld volgens zijn bevoegdheden.

Wethouder Smit zei dat de beroepsprocedure tegen bouwvergunning geen opschortende werking heeft en dat het geen beleid van de gemeente is om te wachten met de levering van de grond.

De voorzitter concludeert dat

- de commissie bericht zal ontvangen over het recht van opstal van Event Plaza;

- het beheerplan ter informatie aan de commissie zal worden toegezonden;

- de wethouder zal bevorderen dat er afspraken zullen worden gemaakt met Jobcenter en de bewoners over hoe om te gaan met de omgeving en elkaar;

- informatie zal worden gegeven of er een wijziging is in de kosten voor de gemeente à EUR 90.000, waarover is gesproken in de beantwoording in 2010 van de schriftelijke vragen van de PVV over het `Polenhotel'.

Voortgang uitvoering Erasmusveld

De commissie sprak ook over de voortgang van de uitvoering van de plannen voor het Erasmusveld. In de brief van de wethouder wordt ingegaan op de wijze waarop de gemeente zijn faciliterende rol bij de ontwikkeling van het Erasmusveld invult. Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre binnen het Erasmusveld geschikte locaties zijnvoor kleinschalig/particulier opdrachtgeverschap. Wethouder Smit zei dat de commissie op de hoogte zal worden gesteld van de ontwikkelingen per deelgebied (collegebesluiten). Uiteindelijk zal de raad een bestemmingsplan vaststellen.

De voorzitter concludeerde dat

- de commissie informatie zal ontvangen over wanneer het onderzoek naar het oprichten van een juridische entiteit Stromenbeheer Erasmusveld zal starten en wanneer het onderzoek naar verwachting zal zijn afgerond.

Voortgang Wijnhavenkwartier

Tot slot sprak de commissie over de voortgang van de plannen voor het Wijnhavenkwartier. De datum voor de overdracht van de locatie door het Rijk zal niet vóór augustus 2013 plaatsvinden. Het selectieproces van een marktpartij zal plaatsvinden in de vorm van een `concurrentiegerichte dialoog' (een Europese aanbesteding). Volgens wethouder Smit zal een besluit over een definitieve `uit-vraag' in de commissie worden besproken (vóór de zomer van 2012). Onderdeel daarvan kan zijn, dat de gemeente een minimumbedrag wil ontvangen. Hierover zal het college met de raad spreken.

De voorzitter concludeerde dat

- vóór de zomer van 2012 een volgende stap in de zaak kan worden gezet;
- de wethouder heeft toegezegd dat, gelet op het budgetrecht van de raad, de raad over e.e.a. zal worden ingelicht en daarover kan spreken. Voor wat betreft de financiële component zal de raad een besluit nemen. Het precieze moment daarvoor is nu moeilijk aan te geven. In dit verband houdt de raad het college aan de actieve informatieplicht.

Deze vergadering is terug te zien via Mijn Raad.