Raad voor de Rechtspraak


Jongeren snappen weinig van rechtszaak

Groningen , 17-11-2011

Jongeren die voor de rechter komen, begrijpen te weinig van de rechtszaak. Ze kennen hun eigen rechten onvoldoende en denken dat de rechter geen juist beeld van hen heeft gekregen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

De onderzoekers van de afdeling orthopedagogiek ondervroegen jongeren die in Het Poortje Jeugdinrichtingen in Groningen verblijven. De resultaten zijn donderdagmiddag aangeboden aan de Kinderombudsman. Dit gebeurde tijdens een symposium ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van Het Poortje.

Ingewikkeld

Jongeren blijken slecht op de hoogte van de besluitvormingsmomenten voorafgaand aan de rechtszitting. Ze weten niet wat er tijdens de rechtszitting besproken gaat worden. Ook hebben ze weinig idee van de straf of maatregel die kan volgen. De gebruikte taal is te ingewikkeld en de zitting duurt te lang. De jongeren, die vaak concentratieproblemen hebben, krijgen van de inhoud niet veel mee.

Tegenstrijdig

De geraadpleegde jongeren vinden dat ze onvoldoende de kans krijgen om hun eigen verhaal te belichten. De professionals waarmee ze te maken krijgen, geven volgens hen tegenstrijdige adviezen. De meeste jongeren beschouwen hun advocaat als steun en vertrouwenspersoon. Maar lang niet alle advocaten nemen deze taak serieus. Sommige jongeren ontmoeten hun advocaat pas tijdens de rechtszitting voor het eerst.

Eerlijk

Jongeren willen weten wat hen te wachten staat, zo blijkt verder uit het onderzoek. Zij hebben liever een eerlijk verhaal met duidelijkheid dan de mededeling dat het wel meevalt. Ook geven ze aan dat ze graag een vaste begeleider of `buddy' willen die hen vanaf het begin van de procedure begeleidt.

Het onderzoek werd gefinancierd door de Stichting Kinderpostzegels Nederland. Het rapport is hier te downloaden van de website van de Rijksuniversiteit Groningen.