Openbaar Ministerie

Nederland en Duitsland onderzoeken samen Somalische piraterij

17 november 2011 - Landelijk Parket

Het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie (OM) en het Staatsanwaltschaft Osnabrück in Duitsland hebben een gemeenschappelijk onderzoeksteam gevormd om de Somalische zeeroof en piraterij te bestrijden.

Aan dit zogenoemde `joint investigation team' (JIT) wordt ook deelgenomen door de Koninklijke Marechaussee, de Nationale Recherche, het Landeskriminalamt Niedersachsen, het Bundeskrimalamt Berlijn, Eurojust en Europol.

Het gemeenschappelijke onderzoek zal zich richten op de opsporing van op dit moment onbekende opdrachtgevers, financiers en onderhandelaars, die betrokken zijn bij de kapingen van koopvaardijschepen.

In Nederland en Duitsland lopen strafrechtelijke onderzoeken naar een tiental gevallen van zeeroof en kaping in de wateren rond Somalië. Inmiddels is duidelijk dat er verbanden bestaan tussen de onderzoeken. In sommige gevallen staat al vast dat dezelfde opdrachtgevers en onderhandelaars betrokken zijn bij de piraterij.

Losgeld

In de wateren rond Somalië is de afgelopen jaren een groot aantal schepen gekaapt, waarvan de bemanningen gegijzeld worden gehouden. In het algemeen worden de schepen en hun bemanning na maandenlange onderhandelingen tussen reder en piraten vrijgelaten. Het Nederlands-Duitse onderzoeksteam zal zich ook inspannen om het betaalde losgeld te achterhalen.

De overeenkomst die de samenwerking bekrachtigd is vorige week getekend door vertegenwoordigers van het Landelijk Parket, het Staatsanwaltschaft Osnabrück en Eurojust. Het gemeenschappelijke onderzoeksteam is ingesteld voor een jaar.