Openbaar Ministerie

OM eist jarenlange gevangenisstraffen voor twee gewapende overvallen in Den Haag

17 november 2011 - Arrondissementsparket Den Haag

De officier van justitie heeft gisteren jarenlange gevangenisstraffen geëist tegen drie mannen die ervan worden verdacht op gewelddadige wijze twee woningen in Den Haag te hebben overvallen op 9 mei 2011. De officier eiste 8 jaar gevangenisstraf tegen een 26-jarige man uit Heinenoord en tegen een 28-jarige man uit Numansdorp en 6 jaar tegen een 53-jarige Hagenaar. De 53-jarige man heeft volgens het OM de andere twee verdachten de tip gegeven welke woning overvallen zou kunnen worden en is betrokken geweest bij de voorbereidingen.

Postbezorger
Op 9 mei bellen de verdachten aan bij een woning in een flatgebouw in Den Haag. Wanneer de bewoonster open doet ziet zij de 26-jarige verdachte, die gekleed is als een TNT-postbezorger met een pakketje in de hand. Volgens de officier duwt de verdachte de vrouw naar binnen. Wanneer de vrouw begint te gillen richt hij een vuurwapen op haar. Gealarmeerd door het gegil komt de partner van de vrouw aangesneld. Inmiddels heeft ook de 28-jarige verdachte de woning betreden. Beide bewoners worden bedreigd met vuurwapens. De mannen lopen heen en weer en stellen vragen over rekeningen en dat ze het geld kwam halen. Dan blijkt dat de verdachten het verkeerde huis hebben overvallen. De verdachten nemen het rijbewijs van één van de slachtoffers af met de mededeling dat als de slachtoffers hulp inschakelen ze hen weten te vinden.

Juiste adres
Na de overval op de eerste woning bellen de verdachten aan bij de buurman van de slachtoffers. Zodra deze opdoet herhaalt zich dezelfde situatie als bij de vorige woning. De bewoner wordt door de verdachten naar binnen geduwd en komt hierdoor ten val. De verdachten trekken de bewoner vervolgens een deken over zijn hoofd zodat hij niets kan zien. Terwijl het slachtoffer op de grond ligt doorzoeken de verdachten zijn woning en vragen waar het geld ligt. Met de opmerking dat hij niet mocht kijken werd de deken van zijn hoofd getrokken. De verdachten verlieten vervolgens de woning. Ze namen een laptop en portemonnee mee, evenals de huistelefoon en mobiele telefoon van het slachtoffer.

Vlucht
De slachtoffers van de eerste woningoverval belden direct na de overval met de politie. Wanneer deze ter plaatste komt blijkt dat er kort daarvoor iemand een tas in een nabijgelegen tuin heeft gegooid. In die tuin wordt ook een doorgeladen vuurwapen aangetroffen.. De bewoners geven aan dat de tas door een van de verdachten in de tuin is gegooid. Deze is vervolgens via de achterdeur de woning binnengegaan en heeft via de voordeur de woning verlaten.

De rechtbank doet 30 november uitspraak.