Gemeente Twenterand


Ondertekening Groene dienstencontracten in Twenterand

groene en blauwe diensten

20 contracten Groene en Blauwe Diensten afgesloten met grondeigenaar Op 21 november 2011 worden contracten voor Groene en Blauwe Diensten afgesloten tussen de Stichting Groene en Blauwe Diensten en twintig grondeigenaren in de gemeente Twenterand. Zij tekenen voor het langdurig onderhoud van bomenrijen, singels en solitaire bomen.

De ondertekening van de contracten vindt plaats op het terrein van Camping De Reggevallei aan de Meersendijk in Den Ham. Namens de Stichting Groene en Blauwe Diensten ondertekent voorzitter Henk Hengeveld de contracten. Burgemeester Visser is opgetogen: "Twintig contracten in één keer is uniek. Hiermee blijven vele karakteristieke landschapselementen van onze mooie gemeente bewaard en daar ben ik heel erg blij mee."

Het buitengebied ten westen en noorden van Den Ham bestaat uit kleine essen en kampen en is voornamelijk in agrarisch gebruik. Tussen Den Ham en Vroomshoop liggen meer de nieuwe ontginningen. In dit gebied hebben veel landschapselementen achterstallig onderhoud. Deze zijn dus toe aan een opknapbeurt.

Contract Groene en Blauwe Diensten
Met het afsluiten van meer dan twintig contracten Groene en Blauwe Diensten is het beheer van vele landschapselementen veilig gesteld. Met deze contracten sluiten grondeigenaren een overeenkomst af voor aanleg, herstel en/of onderhoud van een element. In de gemeente Twenterand is gekozen voor bomenrijen, houtsingels en solitaire bomen. In ruil hiervoor krijgen de grondeigenaren een vergoeding die 21 jaar lang wordt betaald uit een Landschapfonds dat op naam staat van de Stichting Groene en Blauwe Diensten Overijssel. Dat fonds wordt gefinancierd door de provincie Overijssel en de gemeenten, waaronder gemeente Twenterand.

Elementen geven identiteit aan het landschap
Doordat elementen geen economische functie meer hebben zoals houtvoorziening, worden ze steeds minder onderhouden en verdwijnen ze. Dit is jammer, want juist deze elementen geven ons landschap identiteit en vertellen het verhaal van vroeger gebruik. Daarnaast vormen de struiken en bomen een leefgebied voor veel soorten vogels, zoogdieren, vlinders en nog veel meer. Dat is dus goed voor die dieren, maar zeer zeker ook mooi om naar te kijken.

Meer informatie is te vinden op www.groeneblauwedienstenoverijssel.nl.