Liander


Nieuw object Slimme Stroom in NEMO

16 november 2011

Amsterdam - Vanaf 16 november 2011 is aan de Innovatiezaal van NEMO het nieuwe interactieve object `Slimme Stroom' toegevoegd. Het object laat zien hoe je nu en in de toekomst slimmer met energie kunt omgaan. Liander en NEMO ontwikkelden `Slimme Stroom' zodat kinderen bewustere keuzes kunnen maken in hun energiegebruik.

De fossiele brandstoffen raken op den duur op. Maar het gebruik van elektrische apparaten en daardoor elektriciteit neemt alleen maar toe. Daarnaast willen we niet meer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen. We willen daarom meer gebruik maken van duurzame energie die opgewekt is met behulp van bijvoorbeeld de zon of de wind. IMG_20111116_nieuws_persbericht_slimme_stroom_nemo_200x219 Over slimme stroom
Om dat mogelijk te maken zijn de technische ontwikkelingen in volle gang. Zo wordt er nagedacht over hoe elektrische energie nog efficiënter en duurzamer opgewekt kan worden. Dankzij slimme energienetten en slimme energieapparaten kun je in de nabije toekomst je eigen energie kopen, verkopen, verbruiken en bepalen wanneer je dit doet. Je zult zelf energie kunnen opwekken met behulp van bijvoorbeeld zonnepanelen en kiezen hoe je het in huis verbruikt met behulp van handige apps.

Huishoudens worden energiemanagers
Energie wordt nu vooral nog `centraal' opgewerkt door bijvoorbeeld elektriciteitscentrales en door het netwerkbedrijf naar je huis getransporteerd. In de toekomst is het mogelijk dat elk huis zijn eigen duurzame energie kan opwekken en dat je eigen duurzaam opgewekte energie kan verkopen als je die zelf niet nodig hebt. Dit kan aan het energiebedrijf zijn, maar ook aan je buren, familie of vrienden. Natuurlijk doe je dat alleen als je het zelf niet nodig hebt of er een goede prijs voor krijgt. Anders sla je de energie op, zodat je deze later kan gebruiken. Kortom; huishoudens worden energiemanagers. Over de Innovatiezaal
In de Innovatiezaal van NEMO kunnen kinderen én volwassenen van alles leren over duurzame technologie. Zo staat er nu de tentoonstelling `Iedereen Elektrisch'. Deze tentoonstelling werpt een blik op een duurzame toekomst met o.a. elektrische auto's, smart grids en een eigen duurzame schone energieopwekking.