Rode Kruis Vlaanderen

Rode Kruis-Vlaanderen lanceert educatieve pakketten voor Music For Life 2011

âOp maat gemaakt voor het lager en secundair onderwijsâ

Mechelen, 17 november 2011 â Goed nieuws voor alle leerkrachten uit het lager en secundair onderwijs: Rode Kruis-Vlaanderen lanceert vandaag zijn educatief pakket voor Music For Life 2011. Het Rode Kruis lanceert elke Music For Life-editie een educatief pakket dat leerkrachten gebruiken om de leerlingen informatie te verschaffen over het thema. Dit jaar wordt gewerkt rond het thema âdiarreeâ. Het educatief pakket is zo opgesteld dat het perfect kan worden geïntegreerd in de eindtermen. Aan de hand van verschillende opdrachten maken leerlingen in het pakket kennis met de wereld van kinderen die in ontwikkelingslanden te kampen hebben met diarree.

Stille maar dodelijke ramp
Music For Life zet dit jaar zijn schouders onder de stille ramp diarree. Diarree is een symptoom dat eenvoudig te voorkomen en te behandelen is. Toch sterven er wereldwijd jaarlijks 1,5 miljoen kinderen aan. Door hygiëne te promoten en de toegang tot veilig drinkwater en sanitaire voorzieningen te verbeteren, wil en kan het Rode Kruis hulp bieden.

Lager en secundair onderwijs
Vandaag lanceert Rode Kruis-Vlaanderen twee lespakketten rond deze actie: één voor het lager onderwijs en één voor het secundair onderwijs. Het lespakket helpt leerkrachten in de klas te werken rond het thema diarree, het biedt antwoord op de vragen van de leerlingen en leert hen dat diarree in ontwikkelingslanden niet louter een vervelend ongemak is maar een dodelijk symptoom.

Modulaire opbouw en didactische materiaal
Het pakket is modulair opgebouwd uit lesfiches die volgende themaâs behandelen: algemene schets van de problematiek, oorzaken, preventie, behandeling en wat het Rode Kruis doet. De leerkracht kan zelf aan de slag met de diverse werkvormen. Het pakket voorziet ook achtergrondinformatie, werkbladen, fotomateriaal, en zo verder. Per lesfiche is de werkvorm uitgewerkt in concrete stappen, en bevat ze het noodzakelijke materiaal en bijkomende suggesties om de aanpak te vereenvoudigen of uit te breiden, afhankelijk van de klasgroep. Het Rode Kruis geeft bovendien aan hoe het lespakket aansluit bij de eindtermen wereldoriëntatie (lager onderwijs) en de VOETen (secundair onderwijs).

Uitbreidingen
Daarnaast bevat elk pakket (lager en secundair) een drietal uitbreidingen met telkens een andere insteek: een technische, een sociologische en een biologisch/chemische. Ook hier is gewerkt met lesfiches waarmee je zelf aan de slag kan.

Je kan het volledige lespakket downloaden via
http://musicforlife.rodekruis.be.
Meer informatie vind je hier :
http://musicforlife.rodekruis.be/ref/(14098)-Home/(14098)-Home-Nieuws/L espakket-Music-For-Life-2011.html.
Extra fotomateriaal vind je hier :
http://musicforlife.rodekruis.be/ref/%2814098%29-Home/Music-For-Life-20 11/lespakketMFL.html

###
Over Jeugd Rode Kruis
Jeugd Rode Kruis is het Rode Kruis op maat van kinderen en jongeren. Kinderen en jongeren dichter bij het Rode Kruis brengen en omgekeerd, dat is onze missie. De vijf Rode Kruisthemaâs vormen de rode draad doorheen de werking van Jeugd Rode Kruis. Een lespakket in functie van het Music for life-thema, past dan ook perfect in dit aanbod.

Rode Kruis-Vlaanderen

Motstraat 40
2800 Mechelen

Tel: 015 44 33 22
Fax: 015 44 33 11
E-mail: info@rodekruis.be