Gemeente Rotterdam

voortgang werkzaamheden a15

Vondelingenweg afgesloten en bomen kappen

17 november 2011 | Deelgemeente Hoogvliet | nieuwsbericht

Door werkzaamheden is de rechterrijbaan van de Vondelingenweg permanent afgesloten tot en met half december 2011.
Foto: Lian Wijntjes

Damwanden intrillen voor de bouw van het nieuwe Oudelandsviaduct.

Naast deze baan is ook het bouwterrein afgesloten om de veiligheid te waarborgen.

Breed viaduct
Het nieuwe Oudelandsviaduct wordt direct naast het oude viaduct gebouwd aan de oostzijde daarvan. Dit nieuwe viaduct is groter van omvang dan het huidige viaduct. Dit komt omdat de A15 breder wordt.

Bomen kappen
Door de verbreding van de snelweg komt de A15 zuidelijker te liggen. Het Oudelandsepark en Bonairepark moeten hierdoor worden aangepast. Hierover zijn afspraken gemaakt met de deelgemeente. Op verschillende plaatsen zijn er inmiddels bomen gekapt. Er zijn nu nog twee locaties waar gekapt gaat worden. Halverwege januari 2012 zal een aantal bomen worden gekapt ten oosten van het Gaderingviaduct, noordelijk van de Steenhouwerstraat. Daarnaast verdwijnt een strook bomen direct langs de snelweg tussen het Digna Johannaviaduct en Aveling. Dit zal naar verwachting begin 2013 gebeuren. Dit onder de voorwaarde dat binnen vijf maanden na de bomenkap schanskorven zijn geplaatst. Langs de schanskorven kan begroeiing worden aangebracht zodat het groene karakter zoveel mogelijk in stand blijft

Strikt noodzakelijk
Bij de voorbereiding van het Tracébesluit is een bomeninventarisatie uitgevoerd waarbij zorgvuldig is gekeken welke bomen wel en niet moeten wijken voor de realisatie. Er worden dus alleen bomen gekapt die strikt noodzakelijk zijn voor verbreding van de weg of de bouw van viaducten en andere kunstwerken. De bomen worden gekapt, zodra hiervoor een kapvergunning door de deelgemeente is verleend. Voordat bomen daadwerkelijk worden gekapt, worden ze eerst gecontroleerd op nesten en de aanwezigheid van vogels en andere dieren.

Goed doel
De boomstammen van de gekapte bomen gaan voor een deel naar de papierindustrie. Takken en stronken gaan naar een biomassacentrale om energie op te wekken.

Nieuwe bomen
Het verlies aan bomen moet wettelijk worden gecompenseerd. Dit gebeurt voor een groot deel in de gemeenten langs het tracé. De aanplant gebeurt in bestaande parken of nieuwe recreatieterreinen. Gezien de beperkte ruimte komt slechts een klein deel van de bomen direct aan de verbrede A15 terug. Met (deel)gemeenten langs het tracé zijn afspraken gemaakt over het realiseren van de boscompensatie. Zo zijn er met de deelgemeente afspraken gemaakt over de herinrichting van het Oudelandsepark en Bonairepark en met de deelgemeente en de bewonersvereniging van de wijk Nieuw Engeland over de herinrichting van de zogeheten Groeiberg in het wijkpark de Heerlijkheid.

Aanvullende informatie

Lees meer op slimbereikbaar.nl