Gemeente Breda

Energiebesparende maatregelen in gebouwen Gemeente Breda Op basis van een onderzoek naar mogelijkheden voor energiebesparing in gemeentelijke gebouwen heeft het college besloten om in dertig panden waar de gemeente zelf de energierekening betaalt energiebesparende maatregelen uit te voeren.

Er komen maatregelen die zoveel mogelijk aansluiten bij momenten waarop onderhoud gepleegd wordt, die zich binnen tien jaar terugverdienen en die een lagere energierekening opleveren.

De meest kosteneffectieve maatregelen worden het eerst uitgevoerd in zoveel mogelijk panden tegelijk.
Volgens een rapport van het bedrijf Ecofys kan de CO2-uitstoot van alle gemeentelijke gebouwen door het uitvoeren van rendabele energiebesparende maatregelen met circa 23% teruggebracht worden.

Wilbert Willems, wethouder Mobiliteit, Duurzaamheid en Cultuur: "Het project CO2-neutrale gemeentelijke gebouwen levert een bijdrage aan de doelstelling om in 2044 als stad CO2-neutraal te worden. Omdat de gemeente een belangrijke voorbeeldfunctie heeft, willen we onze eigen gebouwen zo snel mogelijk aanpakken. Al eerder is besloten om zoveel mogelijk gebruik te maken van groene stroom en groene warmte."

Ecofys heeft voor de gemeente de besparingsmogelijkheden in kaart gebracht. Het gaat om maatregelen als spouwmuur-, dak- en vloerisolatie, hoogrendementsglas, hoogrendementsketels, energiezuinige tl-lampen en om optimalisatie van de energie-installaties. Het bedrijf heeft ook een advies gegeven over een aantal vervolgstappen in de toekomst, zoals maatregelen in panden die verhuurd worden, het opwekken van duurzame energie en het compenseren van overgebleven CO2-uitstoot. Daarover zal in een later stadium nog een besluit worden genomen. Momenteel werkt een onlangs aangestelde energiecoördinator aan een concreet plan van aanpak voor de uitvoering van de maatregelen.