Nieuw-Vlaamse Alliantie



Arcopar wijzigt georkestreerd statuten: N-VA vraagt opnieuw onderzoekscommissie

klok 17 november 2011

"Arcopar was in juni 2011 al een vereffening met staatswaarborg aan het voorbereiden. Door een statutenwijziging kan men nu bezittingen van de vennootschap uit de vereffening tillen. Zo kan de maximumfactuur aan de belastingbetaler worden doorgeschoven. Dit is gewoon diefstal op kap van de gewone mensen!" Dat zegt fractieleider Jan Jambon van de N-VA. De N-VA herhaalt haar eis voor een parlementaire onderzoekscommissie.

Waarom heeft Arcopar snelsnel de statuten gewijzigd? "Om de bezittingen in portefeuille bij een vereffening niet allemaal te moeten verkopen. De kas niet te moeten leegmaken, dus. Maar intussen betaalt de gewone man méér dan bij een niet-wijziging nodig was geweest. Ik noem dat in de zakken van de mensen zitten. Arcopar kan nu zelf beslissen hoeveel het ophaalt. Dit is een goed voorbereide en georkestreerde operatie. Dit moet tot op het bot worden uitgezocht", zegt Jan Jambon.

De feiten. In juni 2011 werden de statuten van Arcopar gewijzigd voor wat betreft de ontbinding en de vereffening van de vennootschappen. Drie bepalingen zijn daarbij van belang:
1. In 2010 komen, bij een vereffening, de aandeelhouders nog op de eerste plaats wanneer er nog iets overblijft na de betaling van alle schulden. In 2011 blijft de bepaling weliswaar bestaan, maar kan er eerst beslist worden om bepaalde activa, bepaalde tegoeden niet te gelde te maken. Dit betekent concreet dat de pot waarmee de aandeelhouder vergoed zou worden een stuk kleiner wordt, en dus de last voor de belastingbetaler die ondertussen borg staat een stuk groter. Volgens mijn info werden de aandeelhouders niet eens ingelicht.
2. In 2011 wordt een bepaling ingelast die er voor zorgt dat de wanneer een aandeelhouder, zijn aandeel nog niet volledig betaald heeft, dit alsnog kan doen en dus een beroep kan doen op de waarborg voor het volledige bedrag van zijn aandeel.
3. Er wordt eveneens een bepaling ingelast dat de vereffenaar beschikt over alle machten die hem door de wet zijn toegewezen, maar dat de algemene vergadering deze bevoegdheden bij gewone meerderheid kan beperken.

"Al die voorzienigheid kan gewoon geen toeval zijn. Men was in juni 2011 al een vereffening met staatswaarborg aan het voorbereiden. De bepaling dat men activa van de vennootschap uit de vereffening kan tillen kan de maximumfactuur vergroten, waarvoor de belastingbetaler opdraait. Dit is gewoon diefstal", besluit Jan Jambon, die opnieuw aandringt op een parlementaire onderzoekscommissie. Auteur(s): Jan Jambon, Fractieleider Kamer van volksvertegenwoordigers Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be