Openbaar Ministerie

Voor vier miljoen beslag gelegd in onderzoek naar milieumisdrijven en witwassen

17 november 2011 - Functioneel Parket

De politie Rotterdam-Rijnmond en het Bureau Ontnemingswetgeving van het Openbaar Ministerie (BOOM) hebben deze week ter waarde van vier miljoen euro beslag gelegd in een strafrechtelijk onderzoek naar milieumisdrijven en witwassen. Afgelopen maandag heeft de politie negen locaties in Nederland en België doorzocht. Er zijn vijf verdachten aangehouden. Drie van hen zijn vandaag door de rechter-commissaris in Dordrecht voor 14 dagen in bewaring gesteld.

De politie doorzocht zeven woningen in Dordrecht, Rotterdam, Schiedam en Ravels (België) en twee bedrijfspanden in Dordrecht en Dronten. Er is beslag gelegd op administratie, ruim 150.000 euro contant geld, banktegoeden, woningen, zeven luxe auto's, drie vrachtauto's en een grote hoeveelheid luxe artikelen, waaronder Cartier-horloges, schilderijen, gouden USB-sticks en een asbak van 8500,- euro. Ook zijn vuurwapens in beslag genomen. In één van de woningen in Dordrecht werd een hennepplantage aangetroffen. De hennepplanten zullen worden vernietigd.

vuurwapens horloges contant geld

Milieuonderzoek

Het onderzoek door het Regionaal Milieuteam van de politie Rotterdam-Rijnmond/Zuid-Holland-Zuid startte begin dit jaar. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket. De verdachten die vandaag in bewaring zijn gesteld, zijn twee mannen uit Dordrecht en een man uit Rotterdam.

De verdachten waren allen betrokken bij een bedrijf in Dordrecht, dat gespecialiseerd is in de handel van plantaardige oliën en vetten. Bij het bedrijf zouden niet-vergunde activiteiten plaatsvinden. Zo wordt er vermoedelijk scheepsafval ingezameld, opgeslagen en afgevoerd, zonder dat er een vergunning voor is. In het onderzoek viel ook op dat er bij het bedrijf zeer ongebruikelijke geldstromen plaatsvonden. Daarop werd, naast het milieuonderzoek, ook een financieel onderzoek gestart naar de herkomst en bestemmingen van deze geldbedragen. Omdat misdaad niet mag lonen, worden de verdachten behalve strafrechtelijk ook financieel aangepakt.

Verdenkingen

De 64- en 52-jarige man uit Dordrecht en een 50-jarige vrouw uit Schiedam worden verdacht van valsheid in geschrift en het witwassen van honderdduizenden euro's. De 64-jarige man uit Dordrecht wordt daarnaast verdacht van het overtreden van milieuregels. De man uit Rotterdam is aangehouden in verband met verboden wapenbezit en witwassen. De vijfde verdachte is aangehouden in verband met de hennepplantage. Hij is maandag na verhoor weer op vrije voeten gesteld. De vrouw uit Schiedam is vandaag op vrije voeten gesteld.