FloraHolland


FPC Anjer

FloraHolland (17november 2011) - De FPC Anjer heeft op 8 november, samen met Peter van Nieuwkoop, vertegenwoordiger namens de exportvestigingen, het nieuwe veilbeleid voor het product anjer gesproken. Dit beleid moet leiden tot een betrouwbaardere aanvoer van standaard- en trosanjers. De ingangsdatum van het nieuwe beleid is maandag 5 december 2011. Ten opzichte van het huidige beleid is er nu een uniform beleid voor de drie exportvestigingen, is er een uniform beleid zowel voor standaard- als trosanjers en gaat het beleid strenger gehandhaafd worden.

Het voorgestelde beleid kenmerkt zich door een tweeledige aanpak:
- voor aanvoerders die hun anjers vooral via klok aanvoerder moeten gelden algemene aanvoer richtlijnen.

- aanvoerders die hun anjers grotendeels via directe handel afzetten geldt dat zij een klok-aanvoerovereenkomst moeten hebben. In deze aanvoer-overeenkomst staan specifieke afspraken onder welke voorwaarden geveild mag worden.
De FPC kan zich vinden in het beleid. Zij hoopt dat hetgeen wat wordt voorgesteld ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. In januari zal de FPC het uitgevoerde beleid evalueren. De FPC heeft ondersteuning van de veilmeester gevraagd, daar deze bij een eventueel sanctioneren het zwaar te verduren zou kunnen krijgen. Aanvoerders met een overeenkomst, die zich niet houden aan de gemaakte afspraken, mogen minimaal een week niet in het normale anjerblok aanvoeren. Het product wordt wel geveild, maar in de later te veilen veilgroep Onregelmatig. De FPC is van mening dat, wanneer dezelfde aanvoerder nogmaals de fout ingaat, het gebruik van de normale veilgroepen anjer een seizoen moet worden ontzegd. In week 46 zal communicatie richting anjeraanvoerders plaatsvinden.

Tijdens de vergadering is aandacht gevraagd voor het loten op vestiging Aalsmeer.

De eerstvolgende vergadering zal plaatsvinden op donderdag 12 januari.

Tijdens de vergadering is ook stilgestaan bij de vernieuwde opzet van de FPC. E. Toussaint is bereid de taak van voorzitter van de FPC anjer op zich te nemen.

FPC-leden worden door FloraHolland benoemd. Deze FPC-leden geven FloraHolland op persoonlijke titel adviezen. In de FPC Anjer zijn de volgende aanvoerders vertegenwoordigd: M. Grootscholten, J. Helderman, E. Toussaint, H. Valstar, G. Valstar, A. van Kester en L. v.d. Hoorn.