FloraHolland


FPC Lelie

FloraHolland (17 november 2011) - Op 9 november 2011 vond er een bijeenkomst plaats met de klankbordgroep van in- en verkopers van het product lelie en de FPC. Het doel was enkele kwaliteitsonderwerpen met elkaar bespreken.

Aan de hand van de notitie is het voorstel voor het nieuwe beleid voor voorbehandeling besproken. Aanvoerders kunnen vrijwillig voorbehandelen en wie dat goed doet kan dat weergegeven in het klokfront. Er zullen nog enkele punten uitgewerkt worden. Het advies is om vervolgens een pilot op te starten en de resultaten te volgen.

Enige tijd geleden is een nieuwe werkwijze voor knopsortering ingevoerd. De controle is iets aangepast, waardoor het voor iedereen werkbaar is. Dit wordt met goed vinden van een ieder voortgezet.

Er is gesproken over de rijpheidsortering. De kopers geven aan dat veel partijen aangeboden worden als 23. Regelmatig zijn dit 12 partijen. De controle zou aangescherpt moeten worden. Verder zullen de verschillende foto's opnieuw bekeken worden.

In het overleg op 14 april hadden de inkopers aangegeven dat de belading van de doos verbeterd zou kunnen worden. In de huidige productspecificatie staat een complexe beladingdtabel welke praktisch niet wordt gebruikt. Kopers geven vaak meer geld voor iets minder vol beladen dozen omdat dan minder beschadiging optreedt en de producten zwaarder zijn. Maar te weinig beladen dozen zijn ongewenst in verband met de logistieke kosten. Allen zijn het er over eens dat kan worden volstaan met de voorwaarde "fust vol". De excessen zullen er uitgehaald moeten worden en met keurcode "onjuist beladen" geveild worden. Excessen zijn dozen welke minder dan halvol zijn. Met realtime foto's hebben kopers beter inzicht in de belading. Er wordt een pilot opgestart.

Zowel de Klankbordgroep Lelie van in- en verkopers als de leden van de FPC Lelie vonden het een zeer nuttige bijeenkomst en zullen dit minimaal 1 keer per jaar herhalen.