Gemeente Den Haag

Uitwisseling tussen Haagse en Kopenhaagse school

Ontmoeting met wethouder Van Engelshoven van Onderwijs

12 leerlingen van het Rysensteen Gymnasium uit Kopenhagen zijn van 26 november tot en met 3 december 2011 te gast bij het Vrijzinnig Christelijk Lyceum (VCL) uit Den Haag.

Zij logeren bij leerlingen uit 4 VWO. Deze leerlingen zijn allemaal zeer geïnteresseerd in politiek, in sociaal en juridische kwesties en zijn internationaal georiënteerd. De leerlingen van het VCL zijn al door de Deense ambassade ontvangen.

In de uitwisselingsweek staat het volgende op het programma:
* Op dinsdag wordt 's ochtends Shell als multinationale onderneming bezocht.

* Dinsdagmiddag interviewen de leerlingen wethouder Ingrid van Engelshoven van Onderwijs over de positie van Den Haag in Nederland, maar vooral over de rol van Den Haag als internationale stad van vrede en recht.

* Donderdagmiddag voeren de leerlingen een gesprek met rechter Orie van het Internatonaal Tribunaal voor het Voormalige Joegoslavië (Joegoslaviëtribunaal).

* Ook doen de leerlingen aan veel sociale activiteiten mee en wordt Amsterdam bezocht.

Aan het einde van de uitwisselingsweek presenteren de leerlingen plannen van aanpak voor projecten, waarin een vergelijking tussen Den Haag en Kopenhagen of Nederland en Denemarken centraal staat. Zij zullen de projecten verder uitwerken in de week van 21 april 2012, wanneer de leerlingen van het VCL een tegenbezoek brengen aan Kopenhagen.