NEN


17-11-2011

Veiligheidseisen aanstekers

Woensdagochtend 16 november werd in het programma Vandaag de Dag van Wakker Nederland vermeld dat veel aanstekers levensgevaarlijk blijken te zijn. Volgens dit bericht voldoet bijna driekwart niet aan de veiligheidseisen. De aanstekers veroorzaken steekvlammen, kunnen gaan lekken en hebben vaak geen kinderslot - wat in Nederland wel verplicht is. Ook worden ze soms als speelgoed verkocht. Elk jaar raken er tientallen kinderen gewond doordat ze met aanstekers spelen, aldus het programma Vandaag de Dag.

Producenten en importeurs van aanstekers in Nederland hechten veel belang aan veilige aanstekers. Samen met de rijksoverheid hebben zij met hulp van het normalisatie-instituut NEN gewerkt aan normen voor veilige aanstekers. In Nederland moeten aanstekers kinderveilig zijn; voorzien van een beveiliging en duidelijk herkenbaar als aansteker. Daarvoor is de norm NEN-EN 13869 `Aanstekers - Kinderveiligheid voor aanstekers - Veiligheidseisen en beproevingsmethoden'. Daarnaast staan er technische eisen in NEN-ISO 22702 `Aanstekers - Algemene consumenten-veiligheidseisen', bijvoorbeeld bepalingen over de vlamhoogte en de stabiliteit van de vlam.

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u contact opnemen met de afdeling Klantenservice van NEN, telefoon (015) 2 690 391, of e-mail info@nen.nl.