Nieuw-Vlaamse Alliantie




Belangrijkste inspectiecel tegen sociale fraude op droog zaad

klok 17 november 2011

De Sociale Inlichtingen en Opsporingsdienst (SIOD) die in 2006 werd opgericht, heeft nog altijd geen directeur. Er werken maar drie coördinatoren, terwijl er wettelijk tien voorzien zijn. Dat vernam Kamerlid Nadia Sminate van staatssecretaris Devlies. Sminate: "De strijd tegen de sociale fraude blijft dode letter. Ik dring erop aan dat de bestrijdingscel zo snel mogelijk de nodige mensen en middelen krijgt."

Nog een voorbeeld: bij de bestrijdingscel zijn nog maar twee specialisten informaticafraude aangeworven terwijl er dat vier zouden moeten zijn. De directiefunctie wordt sedert de oprichting in 2006 waargenomen door een directeur-generaal van de FOD Sociale Zekerheid...

Sminate: "Het personeelskader van de cel wordt nu opgevuld door detacheringen vanuit de bestaande inspectiediensten. Staatssecretaris Devlies, belast met de strijd tegen de sociale en de fiscale fraude, moet toegeven dat deze cruciale inspectiecel nooit opgevuld werd en dat de selectieprocedures nog altijd loopt! Sinds 2006!"

Nadia Sminate betreurt dat de coördinatie van de strijd tegen de sociale fraude nog steeds dode letter blijft en dringt aan op een rationalisering in de organisatie van de sociale inspectiediensten. "Er is dringend behoefte aan een actief anti-fraudebeleid. Ik nodig de staatssecretaris uit tot een kosten-batenanalyse van de strijd tegen de sociale fraude."

Mooi van ver, maar...

In 2006 kreeg de aanpak van de sociale fraude met de oprichting van de Sociale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (SIOD) een opfrisbeurt. De organisatie en de werking van deze dienst is ondertussen zelfs verankerd in het Wetboek voor Sociaal Strafrecht.

Op papier oogt het ook erg mooi: de SIOD moest het bindmiddel zijn tussen de vele sociale inspectiediensten en er voor zorgen dat de strijd tegen de sociale fraude efficiënter aangepakt werd. De inspectiecel moet uitkeringsfraude opsporen en zwartwerk en illegale tewerkstelling van buitenlandse werknemers bestrijden. "Hoe kan men nu strategische plannen uitdokteren, de sociale fraude in kaart brengen en de controle op de fraude efficiënt organiseren, zonder mensen en middelen? Laten we dit doodgeboren kind nieuw leven inblazen", besluit Sminate. Auteur(s): Nadia Sminate, Kamerlid Contactinfo:

Annemie Nijs, Communicatieverantwoordelijke Kamerfractie N-VA E-post: annemie.nijs@n-va.be