Politie Brabant Zuid-Oost

Hennep in transformatorhuis tijdens actieweek Taskforce

Brabant, 17-11-2011 o Onder regie van de Taskforce aanpak georganiseerde criminaliteit zijn deze week in Brabant op verschillende dagen en in diverse steden hennepkwekerijen ontruimd. De meest opzienbarende en risicovolle locatie waar het hennepteam een kwekerij aantrof was in een transformatorhuis in Deurne.

De ontdekking kwam aan het licht na een melding van een monteur van netbeheerder Enexis. Het oude slot bleek te zijn geforceerd en het transformatorhuis was voorzien van nieuwe sloten. Eenmaal binnen trof de politie een kwekerij met 96 hennepplanten aan. De genomen risico's zijn enorm. Naast brand en explosiegevaar op de locatie zelf, verzorgt het transformatorhuis een groot deel van de wijk van stroom.

Ruim 6.250 planten, 9 verdachten en diefstal stroom

In totaal zijn deze actieweek 15 verschillende locaties doorzocht in Tilburg, Udenhout, Breda, Alphen, Helmond, Deurne en Haaren. Hierbij zijn in totaal ruim 6.250 planten aangetroffen met een geschatte waarde van een half miljoen euro. Ook heeft de politie 9 personen aangehouden en is een auto direct in beslag genomen. Daarnaast hebben de fraude-inspecteurs van de netbeheerder bij nagenoeg iedere woning diefstal van stroom geconstateerd.

Tweede actieweek in twee weken

Vorige week leidde de actieweek ook al tot 12 aanhoudingen en 2.500 hennepplanten. De invallen en controles passen in de bredere aanpak van de Taskforce om de informatiepositie van de overheid te verbeteren, zodat criminele verbanden eerder zichtbaar worden. Bovendien zorgt de integrale aanpak van politie, gemeenten, Belastingdienst en andere partners ervoor dat criminelen meer verliezen dan hun vrijheid. Gegevens van personen en objecten worden gedeeld, er wordt conservatoir beslag gelegd op enkele woningen en de netbeheerder doet aangifte van stroomdiefstal en factureert de geleden schade.

Georganiseerde criminaliteit in Brabant terugdringen

In de Taskforce B5 werken gemeenten, politie, Openbaar Ministerie, de Belastingdienst, Koninklijke Marechaussee en het ministerie van Veiligheid en Justitie samen om de georganiseerde criminaliteit in Brabant terug te dringen. Dat gebeurt door de criminelen en hun organisaties strafrechtelijk, bestuursrechtelijk en fiscaal aan te pakken. Om dat mogelijk te maken, delen de betrokken organisaties hun informatie en werken ze samen aan de analyse. Op die manier worden systematisch criminele samenwerkingsverbanden in Brabant in kaart gebracht, die vervolgens aangepakt kunnen worden. Hoewel het accent bij de invallen en controles nu ligt op de hennepteelt, richt de Taskforce zich op alle deelgebieden waar de georganiseerde criminaliteit zich manifesteert als heling, witwassen en vastgoedfraude.

De Taskforce roept inwoners van Brabant op hun buurt veiliger te maken door verdachte situaties te melden bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem (telnr 0800-7000.